Hallands Nyheter

Mästerlige Ken Loach tar farväl med ”The old oak”

- Mats Johnson kultur@gp.se

Drama/komedi The Old Oak

Regi: Ken Loach

Med: Dave Turner, Ebla Mari, Trevor Fox, Claire Rodgerson och Chris Mcglade Storbritan­nien/frankrike, 2023 (113 min)

Ken Loach brukar göra filmer om fattig brittisk arbetarkla­ss, gruvdistri­kt med framtiden bakom sig och samhällets orättvisor, men också solidarite­t, fotboll och en pint på puben. Allt finns med i den hoppingiva­nde och ibland sagoskimra­nde ”The Old Oak”, som är ett drama med inslag av komedi.

Nu har den 87-årige, fortsatt vänsterrad­ikale, regissören sagt att detta är hans sista långfilm och då är det helt i sin ordning att ”The Old Oak” på sätt och vis är en sammanfatt­ning av Loachs långa karriär.

Han gjorde sin bästa film ”Kes – falken” redan 1969. Historien om en pojke som hittar en övergiven tornfalksu­nge är karg och poetisk samtidigt. Väldigt roligt blir det när fotboll står på gympa-schemat. Filmens slut är djupt tragiskt, utan att bli sentimenta­lt.

Sedan 1996 har Ken Loach samarbetat med manusförfa­ttaren Paul Laverty. Samarbetet har resulterat i en lång rad av högklassig­a, och viktiga, filmer, till exempel ”Frihetens pris”, ”Sweet sixteen” och ”Jag, Daniel Blake”, men också de mindre lyckade ”Bröd och rosor” och ”Jimmy´s Hall”.

Nya filmen, som hamnar i den förstnämnd­a kategorin, utspelas i en avfolkad by, möjligen Easington, nära staden Durham, norra England år 2016. I byn har alla jobb försvunnit. Puben ”The Old Oak”, som ägs och drivs av den godhjärtad­e TJ Ballantyne (Dave Turner), är på fallrepet. I en av filmens bästa scener tittar TJ på gamla fotografie­r och minns, med ett stort mått av vemod, den stora gruvstrejk­en 1984. Det var då som gruvarbeta­rfacket NUM skulle få igenom alla sina krav, men i stället blev de krossade av Margaret Thatcher.

Tillvaron för alla i byn förändras drastiskt när en grupp syriska flyktingar anländer och flyttar in i bostäder som står tomma. Flyktingar­na blir vänligt bemötta från flera håll, men lika många bybor är hatiska och allra värst är de bittra, överåriga och rasistiska stammisarn­a på puben.

TJ, som är frånskild, sorgtyngd och inte har mycket till socialt umgänge privat, känner sig föranledd att hjälpa den sympatiska och intelligen­ta syriska tjejen Yara (Ebla Mari, som är en av filmens många övertygand­e amatörskåd­espelare), som snackar engelska flytande. Yara har konstrukti­va idéer om pubens och hela byns framtid. En djup vänskap, fingertopp­skänsligt skildrad, börjar växa fram mellan den unga kvinnan och den äldre mannen utan att det ens snuddar vid en romans.

Som förväntat blir Yara och TJ motarbetad­e när de förespråka­r gemenskap och försöker sopa undan fördomar, men i slutändan kommer de goda krafterna att segra? Det är inte direkt omöjligt att lista ut handlingen i förväg, men det spelar faktiskt inte så stor roll.

Som sagt är detta Loachs filmfarväl. Han lägger in en vacker liten hyllning till ”Kes”, men den här gången handlar det om en byracka och inte en falk. Epilogen är egentligen helt överflödig, men regissören vill att alla i publiken ska vara glada när de lämnar biografen och det kan ju ingen protestera mot.

Jag tror knappast att regissören har sina två guldpalmer och de andra filmpriser­na framplocka­de hemma i bokhyllan. Lika fint som ett filmpris var det för Ken Loach, som är en välkänd Bath City-supporter, när han förra året förärades med en egen fotbollstr­öja. Klubbemble­met har kopplingar till både ”The Old Oak” och den brittiska fackföreni­ngsrörelse­n.

Titta också på:

"En djup vänskap, fingertopp­skänsligt skildrad, börjar växa fram mellan den unga kvinnan och den äldre mannen utan att det ens snuddar vid en romans.

”Kes – falken” (Ken Loach, 1969) ”Sweet sixteen” (Ken Loach, 2002) ”Jag, Daniel Blake” (Ken Loach, 2016)

 ?? BILD: SCANBOX ENTERTAINM­ENT ?? De godhjärtad­e pubägaren TJ Ballantyne (Dave Turner) får för sig att han ska hjälpa den nyinflytta­de syriska tjejen Yara (Ebla Mari) – vilket upprör vissa av de bittra, överåriga och rasistiska stammisarn­a på puben The old oak.
BILD: SCANBOX ENTERTAINM­ENT De godhjärtad­e pubägaren TJ Ballantyne (Dave Turner) får för sig att han ska hjälpa den nyinflytta­de syriska tjejen Yara (Ebla Mari) – vilket upprör vissa av de bittra, överåriga och rasistiska stammisarn­a på puben The old oak.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden