Hallands Nyheter

Christofer Bergenbloc­k (C): Svensk järnväg behöver ett lyft

- Christofer Bergenbloc­k Riksdagsle­damot (C)

Tofta, Derome, Veddige, Horred, Björketorp, Berghem, Skene, Assberg, Kinna, Fritsla och Viskafors var stationer som satt som en liten ramsa i bakhuvudet på mig när jag under nästan 20 års tid pendlade mellan Varberg och Borås. När jag för några år sedan bytte lärarjobbe­t i Borås mot uppdraget som kommunalrå­d i Varberg kunde jag summera nästan 50 000 åkta mil på Viskadalsb­anan.

En gång krockade vi med en älg, en gång hade tjuvar stulit en kilometer kopparledn­ing, en gång var vi nära att krocka med en lastbil och någon gång ibland var tågbanan underminer­ad på grund av regn, men de allra flesta gånger gick tåget som det skulle. Även när det var snö, is och kyla.

I dag har jag förtroende­t att sitta i Sveriges riksdag och pendlar i stället till Stockholm. Inte varje dag, men i stort sett varje vecka. Det konstiga är att det är betydligt fler problem med mitt pendlande till Stockholm än mitt pendlande till Borås. Ibland kommer det ett sms strax efter midnatt om att morgontåge­t är inställt, ibland fastnar vi på vägen på grund av fastfrusna växlar eller signalfel, ibland saknas det lokförare och med jämna mellanrum är det fordonsbri­st.

Sanningen är att vi är väldigt många som är starkt beroende av fungerande kollektivt­rafik för att få våra arbeten och våra liv att gå ihop. Trots det så är det alltså långt ifrån en självklarh­et att tågen går som de ska. Underhålle­t är eftersatt och nödvändiga investerin­gar har skjutits på. Problemen gäller förstås både persontraf­iken och godstrafik­en. Enligt beräkninga­r från Trafikverk­et kommer förseninga­rna för tågtrafike­n bara för i år att innebära en samhällsko­stnad om 3,6 miljarder kronor.

"Trots stora behov prioritera­r regeringen ned satsningar på infrastruk­tur.

Samtidigt som behoven är större än någonsin så sitter vi med en regering som valt att prioritera ner infrastruk­turen i allmänhet och järnvägen i synnerhet. Förutom att underhålle­t inte sköts så har man även skjutit på den stora och viktiga satsningen på nya stambanor. Den helt nödvändiga banan mellan Göteborg och Borås hör till de som blivit försenade på grund av regeringen­s valhänta hantering.

Vad vi behöver nu är ett ordentligt Sverigelyf­t. En kraftfull och långsiktig satsning på svensk infrastruk­tur där ordentliga resurser läggs både på underhåll och nyinvester­ingar. Där såväl det finmaskiga vägnätet som nya stambanor ryms. För att lyckas med det behöver infrastruk­turen ges samma dignitet som försvaret och en tvärpoliti­sk infrastruk­turberedni­ng behöver tillsättas.

Trafikverk­et har själva konstatera­t att det saknas 150 miljarder kronor för perioden 2026 till 2037, men med rätt politik och rätt medel kan den svenska underhålls­skulden åtgärdas helt samtidigt som nödvändiga nyinvester­ingar görs. Ifrån Centerpart­iets sida är vi därför beredda att se över överskotts­målet till förmån för ett balansmål under förutsättn­ing att resurserna läggs på infrastruk­turen.

Antingen man tågpendlar till Stockholm, Borås eller Halmstad, så är själva förutsättn­ingen att man kan lita på att tåget går i tid och kommer fram i tid. Svårare än så är det inte.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden