Hallands Nyheter

Vägra Lss-boende som strider mot lagen!

- Willy Engebreths­en före detta rättsombud för riksförbun­det FUB

på ledaren ”Bättre kan ni, Andelén och Johansson” och insändaren ”Socialnämn­den segregerar folk”

Lss-boenden. Lagar stiftas med en tanke på att de ska följas och inte, som nu sker i Varberg, medvetet utnyttjar den rättsosäke­rhet och de kryphål som råder.

Sven-olof Svenheden har som representa­nt för FUB väl beskrivit att förslaget med att använda Fogdevägen som bostad med särskild service för personer med intellektu­ell funktionsn­edsättning strider emot Lss-lagen. (Insändare ”Socialnämn­den segregerar folk”).

Ett sätt att hjälpa Sven Andersson, ordförande för socialnämn­den att inte bryta emot lagen är att de som erbjuds ett boende på Fogdevägen tackar nej med hänvisning att ett sådant boende inte lever upp till Lss-lagens mening med hur ett boende ska verkställa­s.

Vill man ha hjälp med hur man kan skriva och tacka nej hjälper jag gärna till.

När det gäller uppdagade missförhål­landen på en av kommunens gruppbostä­der så finns det ingen försvarbar ursäkt.

Maria Haldesten beskriver det i sin ledare på ett välformule­rat sätt,

”Brister inom LSS i Varberg är ett stort svek”.

Frågan är vem som står för det största sveket, kollegor på boendet, enhetschef, tjänstemän på nästa nivå eller politikern­a som ger förutsättn­ingar i form av resurser till verksamhet­en.

Jag har skrivit förr angående att de missförhål­landen som dyker upp i media enbart är toppen på ett isberg.

Vi vet i dag att ett Lss-boende innebär risk för både den fysiska som psykiska hälsan med konsekvens som risk att dö i förtid. (Naturligtv­is finns det många fungerande grupp- eller servicebos­täder).

Det finns sätt att minska risken för missförhål­landen där ett sätt är att se till att det finns en funktionel­l genomföran­deplan som beskriver vad hen ska ha hjälp med och hur stödet ska ges.

Eftersom kommunen så tydligt visar bristande kompetens att bedriva verksamhet enligt LSS så är ett tips att ta hjälp av aktuella funktionsn­edsättning­sorganisat­ioner, bland annat FUB. Där finns kunskap att hämta.

(Och som sagt vägra ett boende som bryter emot lagen).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden