Hallands Nyheter

Bra när politiker vågar ta upp vargfrågan

- Göte Carlsson

Djur. Bra gjort av Michael Arnström (S) kommunfull­mäktiges ordförande, Hylte kommun. Han lät nämligen fullmäktig­e ta del av Stina Axelssons (SD) motion om vargarnas existens i Hylte kommun. Det är viktigt att gräsrötter­na får göra sin röst hörd. Bra gjort av honom. Motionen strider inte heller mot någon lag.

Under höstens lopp har vi i tidningar samt i radio och tv kunnat ta del av flera vargattack­er i Hyltebygde­n. Oftast är det får som far illa. Exempel på detta är fårbesättn­ingen i Holmen där flera får dödades.

Det har också under 2023 inträffat flera vargattack­er i övriga Halland. Inte minst i norra Halland samt in i Småland och Västergötl­and.

Det är viktigt att djur och människor får vara i fred utan dessa vargattack­er. Utan dessa människors intresse för får och boskap växer snabbt landskapet igen. Det är dessutom också viktigt att människor kan vistas i vår vackra natur i bygden utan att vara rädd för vargattack­er. Många i Hallands kommuner är nämligen friluftsmä­nniskor.

Tyvärr är det flera lokala politiker som inte våga göra sin röst hörd i viktiga frågor. De duckar alltså. Utan låter i stället riksdagsmä­n fatta besluten. Det visar artikeln i HP att så är fallet. Här utmärkte sig i Hylte kommun genom Per-yngve Bengtsson(s), Håkan Bengtsson(c) och Bo Gunnar Åkesson(m). Det är förvånansv­ärt att Per-yngve Bengtsson (S) jämför mygg med vargar. Ska mygg också utrotas var hans frågeställ­ning? Vilken låg nivå han har. Det är förvånansv­ärt att också Håkan Bengtsson(c) duckar för vargfrågan. Förr var Centern inte minst i Hylte kommun och i Halland som helhet den som försvarade människorn­a som jobbade med jord och skog. Inte minst värnade Centern om det öppna landskapet. Detta är tyvärr ett minne blott.

Men tyvärr är det inte bara Hylte kommun som politiker duckar i vargfrågan utan övriga kommuner i Halland också.

Det är därför glädjande att Stina Axelsson (SD) vågar lyfta denna viktiga frågeställ­ning, som onekligen vargfrågan utgör för oss på landsbygde­n.

 ?? BILD: PONTUS LUNDAHL/TT/ARKIV ?? Under höstens lopp har vi i tidningar samt i radio och tv kunnat ta del av flera vargattack­er i Hyltebygde­n, skriver insändarsk­ribenten.
BILD: PONTUS LUNDAHL/TT/ARKIV Under höstens lopp har vi i tidningar samt i radio och tv kunnat ta del av flera vargattack­er i Hyltebygde­n, skriver insändarsk­ribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden