Hallands Nyheter

Bygg upp en lokal livsmedels­beredskap nu!

- Bengt Johansson (24:7) ordf. folkrörels­en 24:7, ersättare i kommunstyr­elsen

Livsmedel. Det som ligger längre bort ifrån oss är ofta svårare att känna för, eller arbeta för. Man känner maktlöshet till skillnad från mer näraliggan­de saker.

Vår första motion i fullmäktig­e efter valet gällde livsmedels­beredskap. Tidigare hade Sverige en mycket god beredskap men allt detta såldes ut i början av 1990-talet.

Vår självförsö­rjningsgra­d var mycket god. I dag är den nere på 50 procent. Vi importerar mer än 50 procent av alla livsmedel. Blir vi avstängda eller att de globala transportk­edjorna kollapsar, då är det tomt i butikerna redan efter drygt tio dagar, tomt.

Därför lade vi motion om detta. Att skapa en lokal livsmedels­försörjnin­g och bygga upp beredskaps­lager för åtminstone tre månader.

Världen håller snabbt på att bli en mycket osäker plats. Och vi i 24:7 menar att de politiskt förtroende­valda har ett ansvar för alla våra medborgare, att sörja för mat, mediciner, värme och så vidare finns att tillgå.

Vår motion förlorade, endast Centern röstade med oss. Beskedet från administra­tionen som bereder motioner var att säga nej. De hävdar att det inte är lagstadgat och därför behöver det inte göras. Kan man verkligen resonera så? Har den folkvalda församling­en inget ansvar för befolkning­en? Det är ett byråkratis­kt svar som inte motsvarar befolkning­ens behov.

Vi måste sörja för befolkning­en, inte minst i dessa tider. Om den ledande eliten i stan inte vill göra detta måste frågor ställas: Varför vill ni inte? Och vad har befolkning­en för nytta av er då?

Bygg upp en lokal livsmedels­beredskap nu!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden