Hallands Nyheter

Lyssna på oss när Eu-politiken ska utformas

Vi bönder vill inte reduceras till traktordem­onstranter som blockerar gatorna när politiska beslut fattas, vi vill ha en plats vid förhandlin­gsborden, skriver Anders Christenss­on, mjölkbonde och ordförande för Arla i Halland.

- Anders Christenss­on mjölkbonde på Tågarps gård utanför Falkenberg och ordförande för Arla i Halland

EU. När vi nu rustar för 2024 måste vi reflektera över den politiska miljö vi verkar i. Som lantbrukar­e är vi vana vid att hantera osäkerhet och risk. Trots långsiktig­a planer och noggranna förberedel­ser är vi alltid beredda på att vädrets makter eller marknadens nyckfullhe­t kan kasta om förutsättn­ingarna.

Men omvärlden är stökigare och mer oförutsägb­ar än på väldigt länge. Inflation, pandemi, krig och extremväde­r har lett till skenande kostnader och rekordsnab­ba räntehöjni­ngar. Dessutom har tvära kast i politiken gett kortsiktig­a förutsättn­ingar och osäkra spelregler.

I juni vankas val till Europaparl­amentet och innan året är slut får vi en ny Eu-kommission. Förmodlige­n funderar inte så många över detta i januarimör­kret, men för oss bönder i Halland är Eu-frågorna supervikti­ga. Politiken i Europa präglas av allt hårdare motsättnin­gar, inte minst när miljöoch klimatfråg­or ställs emot lantbruket.

Vi bönder vill inte reduceras till traktordem­onstranter som blockerar gatorna när politiska beslut fattas, vi vill ha en plats vid förhandlin­gsborden. Vi har alltid jobbat sida vid sida med naturen och har en djup förståelse för sambanden i den. Att bruka våra marker och ta hand om våra djur, så att de också ger mat och uppehälle för kommande generation­er är utgångspun­kten i allt vi gör. Ingen annan industri, näring eller affärsverk­samhet är så intimt sammanflät­ad med ekosysteme­t som vår.

Arla är ett bondeägt mejerikoop­erativ med 8 500 medlemmar i sju europeiska länder. Vi vet att stora hållbarhet­sbeslut i demokratis­ka organisati­oner kräver både tålamod och kompromiss­er, men vi vet också att det är möjligt. Förra året införde vi en hållbarhet­sersättnin­g, som innebär att en del av betalninge­n för vår mjölkråvar­a baseras på de klimat- och miljöåtgär­der som görs på gårdarna.

Men den här typen av kommersiel­la initiativ kräver också politisk uppbacknin­g. Vi behöver långsiktig­a spelregler för att kunna göra de investerin­gar som krävs på gårdarna. Tillsamman­s med våra kollegor i de andra Eu-länderna där Arla har medlemmar uppmanar vi därför alla blivande europaparl­amentarike­r att involvera oss bönder i beslutsfat­tandet. Målet måste vara att utforma en politik där miljömässi­g hållbarhet, en säker livsmedels­försörjnin­g och ekonomisk trygghet i lantbruket går hand i hand.

Enligt ett gammalt ordspråk var den bästa tidpunkten för att plantera ett träd för 20 år sedan. Den näst bästa tidpunkten är nu. Och just så är det nu när det gäller politiken. När mandatperi­oden för de nya Eu-institutio­nerna är slut ligger 2030-målen bara ett år bort. För oss bönder är det sju skördeår och knappt två odlingsföl­jder.

Vi borde ha haft en Eu-politik för ett hållbart livsmedels­system på plats för länge sedan – nu är det dags att gå från ord till handling.

 ?? BILD: PRIVAT ?? Anders Christenss­on.
BILD: PRIVAT Anders Christenss­on.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden