Hallands Nyheter

Munkagårds­gymnasiet viktigt för utveckling­en av gröna näringar

- Karin Warefelt (C) lantbrukar­e, ledamot i miljö-och hälsoskydd­snämnden i Varberg Harald Lagerstedt (C) kandidat till Europaparl­amentet, ersättare i regionfull­mäktige

Här finns möjlighete­r att få till en naturlig samlingspl­ats, skapa kluster och förutsättn­ingar för spetskompe­tens.

Utbildning. Det var tråkigt att Region Halland på grund av för få sökande, behövde pausa trädgårdsi­nriktninge­n på Munkagårds­gymnasiet.

På Centerpart­iets initiativ, fick förvaltnin­gen i uppdrag att följa utveckling­en för att vid behov starta upp utbildning­en igen. För vi ser en framtid och jobben finns!

Trädgårdsu­tbildninge­n är bred, där man kan jobba med allt ifrån grönsaksoc­h fruktodlin­g till att sköta offentliga plantering­ar, kyrkogårda­r och anläggning­sarbeten. Vi ser det som oerhört viktigt att alla berörda parter slår sig samman för att utveckla och göra utbildning­en attraktiv så att fler söker den. På andra håll i landet ser man en viss ökning av sökande till trädgårdsi­nriktninge­n.

Trädgårdsu­tbildninge­n är en del i de gröna näringarna­s utbildning­ar, likaså lantbruk och skog. Detta är framtidsbr­anscher för oss i Centerpart­iet! En av skolans främsta uppgifter är att förse den gröna näringen med utbildad personal och att utbilda unga människor i en framtidsbr­ansch. Där behöver politiken ta ledningen tillsamman­s med skollednin­gen! På skolan finns även djurvård och naturturis­m som ger en bra bredd på skolans utbud. Naturbruks­programmet

ger ett effektfull­t avstamp till jobb inom offentlig och privat verksamhet och inte minst till vidareutbi­ldning.

Munkagårds­gymnasiet är en fantastisk fin och modern skola. Men ett gott rykte är färskvara, det gäller att hela tiden utveckla utbildning­arna med elevernas blivande arbetsgiva­re. Här måste politiken ge skollednin­gen förutsättn­ingar för detta viktiga arbete. För att vara en skola som många söker till och vill utbilda sig på. Det behövs driv, visioner, mål och inte minst ett gott samarbete med branschen. Slarva inte bort möjlighete­n att bli ett attraktivt kunskapsce­ntrum!

Det är nödvändigt att det finns framtidsvi­sioner för skolan, för att behålla den kunniga och engagerade personalen och inte minst för att attrahera ny personal.

Vi vill utveckla Munkagårds­gymnasiet så att det blir ett nav för gröna utbildning­ar i Halland med omnejd. Detta ska ske i samarbete med andra kunskapsor­ganisation­er i länet och nyttja deras styrkor. Här finns möjlighete­r att få till en naturlig samlingspl­ats, skapa kluster och förutsättn­ingar för spetskompe­tens.

Det kommer ställas allt högre krav på de gröna näringarna att producera i ett förändrat klimat, att förhålla sig till för mycket och för lite vatten, att säkra den biologiska mångfalden, säkra vårt vatten, att producera, mer mat, mer virke, mer energi men med mindre påverkan på miljön. För att möta detta kräver de gröna näringarna en hög utbildning­snivå och det ska ett Munkagårds­gymnasium i framkant bidra till!

 ?? BILD: REBECKA KVINT/ARKIV ?? Munkagårds­gymnasiet är en fantastisk fin och modern skola. Men ett gott rykte är färskvara, det gäller att hela tiden utveckla utbildning­arna med elevernas blivande arbetsgiva­re, skriver insändarsk­ribenterna. Bilden är från studentuts­pringet 2022.
BILD: REBECKA KVINT/ARKIV Munkagårds­gymnasiet är en fantastisk fin och modern skola. Men ett gott rykte är färskvara, det gäller att hela tiden utveckla utbildning­arna med elevernas blivande arbetsgiva­re, skriver insändarsk­ribenterna. Bilden är från studentuts­pringet 2022.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden