Hallands Nyheter

Har varit god man i nästan 30 år: ”Känns gott i hjärtat”

Karin Petersson i Varberg har varit god man sedan 1990-talet. Glädjen i att få hjälpa andra har gjort att hon fortsatt år efter år. Nu tycker hon att fler yngre borde ta sig an godmanskap­et. – Man gör något bra och det känns gott i hjärtat, säger Karin.

-

Hon arbetade som personlig bankman i Varberg när hennes chef en dag kom och frågade om hon kunde tänka sig att bli god man. En av bankens kunder behövde mer stöttning än vad banken kunde ge, och Karin Petersson tyckte att det lät som en intressant utmaning.

– Då visste jag inte så mycket om hur det fungerade, men jag kom snabbt in i det. Om man vet hur man ska sköta sin egen ekonomi så kan man också hjälpa andra, säger Karin.

Som god man har Karin sedan hon tog sig an det första uppdraget 1995 hjälpt många varbergare att betala räkningar, ansöka om bidrag, sälja sitt boende, kontakta myndighete­r och mycket annat. Vanligast är att hon träffar sin så kallade huvudman en gång i månaden.

– Flera av mina huvudmän har blivit som vänner. Man kommer ju så nära varandra. Jag blir en viktig person i deras liv och vill gärna, i de fall det går, ha kontakt med deras anhöriga också. Det underlätta­r, fortsätter Karin.

Hon minns särskilt en kvinna som hon hjälpte för många år sedan. Kvinnan hade drabbats av sjukdom och blivit helt sängbunden. Karin besökte henne minst en gång i veckan under en period och beskriver deras relation som något som liknade en vänskap.

– Vid något tillfälle tog jag faktiskt med mig mitt barnbarn, för jag tyckte att både hon och kvinnan kunde ha utbyte av varandra, berättar Karin.

Hjärtat på rätta stället

Det finns inga särskilda kunskapskr­av för att bli god man, men det krävs ett visst mått av ordning och ett sinne för ekonomi. Och så behövs ett genuint engagemang och ett intresse för hur samhället fungerar, säger Karin:

– Du måste tycka om att jobba med människor och veta att det gör gott att finnas där för någon som behöver stöd, säger Karin.

Hon vill också understryk­a att det är viktigt att ha alla papper i ordning. Bokföringe­n ska presentera­s för överförmyn­daren en gång om året. Karin är också engagerad i styrelsen för Hallands godmans- och förvaltarf­örening.

– Vi träffas regelbunde­t och stöttar varandra i olika frågor. Det är fint att ha den gemenskape­n, säger hon.

Matchar med rätt person

Ytterst ansvarig för alla gode män i Varberg, Falkenberg och Marks kommuner är Överförmyn­dare i Väst. Myndighete­n finns för stöd och rådgivning, och ser till att försöka matcha lämplig god man till varje uppdrag.

– Du tar så många uppdrag som du känner att du klarar av. Och du kan alltid tacka nej eller avsäga dig uppdrag om situatione­n kräver det, berättar Karin.

Med sin bakgrund inom bankvärlde­n har hon bland annat kunnat ta sig an kapitalsta­rka huvudmän. Andra gode män har bakgrund inom vård och omsorg och vissa inom den privata sektorn.

– Det vore bra om lite yngre människor tog sig an godmanskap­et. Du gör en viktig samhällsin­sats när du hjälper någon som inte har förmåga att få ihop sin vardag på egen hand, avslutar Karin Petersson.

 ?? ?? Karin Peterssons bästa tips till andra som vill bli god man är att vara lyhörd för personens intressen: ”Du lär känna din huvudman och vet om det är blommor eller något annat som ger den där extra guldkanten”.
Karin Peterssons bästa tips till andra som vill bli god man är att vara lyhörd för personens intressen: ”Du lär känna din huvudman och vet om det är blommor eller något annat som ger den där extra guldkanten”.
 ?? ?? ”När du hjälper någon annan så känns det bra i hjärtat. De blir ofta så glada när jag plingar på dörren”, säger Karin.
”När du hjälper någon annan så känns det bra i hjärtat. De blir ofta så glada när jag plingar på dörren”, säger Karin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden