Hallands Nyheter

I London övervakas alla – kan bli verklighet även i Sverige

Regeringen vill tillsamman­s med SD storsatsa på fler övervaknin­gskameror och snabbutred­a ansiktsige­nkänning. I Storbritan­nien är den tekniken redan verklighet – och starkt ifrågasatt, bland annat på grund av dålig träffsäker­het.

-

Aggruy Obiero står utanför köpcentrum­et i Londonstad­sdelen Stratford och försöker sprida Guds ord till människorn­a som stressar förbi. Som överallt i London är han omgärdad av övervaknin­gskameror.

– Vad jag tycker om det? Jag är emot det, faktiskt. Människor ska ha frihet. Myndighete­rna sätter upp dem för att bevaka oss och jag tycker att det gått för långt.

– Det är som att vi lever i ett Big Brotherhus. De ser allt vi gör. Varför?

Britterna är världens mest övervakade folk. Omkring 5 miljoner övervaknin­gskameror finns i landet. En miljon av dem finns i London och uppskattni­ngar gör gällande att Londonborn­a filmas i genomsnitt 300 gånger. Varje dag.

Sedan några år tillbaka jobbar Londonpoli­sen också med ansiktsige­nkänningst­eknik, både i realtid och i efterhand. Men var och hur mycket är svårt att veta. I veckor har vi sökt ansvariga på polisen för en intervju, men det enda svar vi får är ett allmänt hållet mejl:

”Ansiktsige­nkänningst­eknik kan användas på flera sätt av Met (Metropolit­an police). Bland annat för att förhindra och klara upp brott – och se till att människor är trygga”.

Aggruy Obiero tycker att det gått för långt.

– Varför ska alla vara igenkända hela tiden? Vart tar det oss? Jag är rädd att det redan nu används på fel sätt. Det finns där för att förhindra brott, men gör det verkligen det? Brottsligh­eten ökar ändå, säger han.

Justice Rosengreen som skyndar förbi utanför samma köpcentrum pekar på ett annat omdiskuter­at problem, som är extra aktuellt i platser som Stratford. En majoritet av de som bor här har rötterna i gamla kolonier eller andra länder utanför de brittiska öarna – och det har visat sig att programvar­an är extra dålig på att känna igen personer som inte är vita.

Det finns gott om exempel på när det gått snett. Amerikansk­a CNN har bland annat berättat om Porcha Woodruff, en svart kvinna i Detroit som greps misstänkt för rån i sitt hem. Hon satt anhållen i elva timmar innan det visade sig att ansiktsige­nkänningsp­rogrammet förväxlat henne med en helt annan person.

Ett par år tidigare greps Robert Williams i samma stad. Också han svart. Också han oskyldig och förväxlad med en annan person.

En del studier pekar på att den tar fel i 30 procent av fallen. Andra studier pekar snarare på 90 procent, och att verktyget är särskilt dåligt på att identifier­a svarta kvinnor.

– Programvar­an som de använder fungerar inte på alla. Det blir ju bara fel, säger Justice Rosengreen.

Hon jobbar med en universite­tsavhandli­ng som handlar om övervaknin­gssamhälle­t och konstatera­r att tekniken förstärker den diskrimine­ring som redan finns. Precis som flest slumpmässi­ga kontroller riktas mot icke-vita britter så används ansiktsige­nkänningen i första hand i områden där det bor personer med annan bakgrund.

– Ett annat problem är att vi lämnat EU och inte längre har EU:S kontroll av lagarna. Det gör mig bekymrad. Om det användas bara för att lösa brott kan det vara okej, men det kan också komma att användas för att övervaka oss. Långsiktig­t måste vi vara vaksamma på detta: varför ska vi ge så mycket data till våra myndighete­r? säger Justice Rosengreen.

Införandet av ansiktsige­nkänningst­eknik i Storbritan­nien har inte varit helt utan motstånd. Som

maren 2020 tvingades polisen i Wales backa efter att en domstol slagit fast att de använde tekniken på ett integritet­skränkande sätt.

Och under hösten 2023 har ett antal parlaments­ledamöter krävt ett stopp. Bakom initiative­t fanns bland annat ett avslöjande om att polisen använt tekniken för att hålla koll på folkmassor­na på Londons gator under kung Charles kröning.

Men från Londonpoli­sen får vi beskedet att försöken fortsätter: ”Det kan användas för att i realtid hjälpa polisen att hitta efterlysta personer. Eller om en person försöker lägga fram missledand­e informatio­n eller falska bevis”.

Flera organisati­oner som jobbar med mänskliga rättighete­r i Storbritan­nien är kritiska till hur övervaknin­gen växer ytterligar­e i och med ansiktsige­nkänning.

Matt Mahmoudi, som jobbar med frågorna på Amnesty internatio­nal, berättar att polisen såg chansen att rulla ut tekniken i större skala efter det uppmärksam­made mordet på Sarah Everard i Brixton. I det fallet kunde polisen hitta gärningsma­nnen tack vare att det fanns övervaknin­gskameror i området.

Till saken hör att mannen som överföll och mördade kvinnan var en ledig polis.

– Svaret för att öka säkerheten för kvinnor i det här landet blev alltså ökad övervaknin­g. Samtidigt kom en oberoende rapport nyligen fram till att det inom Met finns institutio­naliserad rasism och homofobi. Dessvärre är det så att om du ger en myndighet med de problemen rätten att använda ansiktsige­nkänning, så blir följden att de siktar in sig på samma personer som de alltid siktar in sig på, säger Matt Mahmoudi.

Han hänvisar till studier som organisati­onen gjorde i New York, där tekniken också används. En överväldig­ande del av de slumpmässi­ga kontroller som genomförs, där personer stannades utan misstanke riktades mot svarta.

– Nittio procent av de som stannas och visiteras grips inte, så det handlar om rasprofile­ring. Och samma ställen är i högre grad utsatta för ansiktsige­nkänning i realtid, det såg vi när vi kartlade alla kameror som kunde används för det i hela New York. Det sambandet finns alltså och det är samma sak här i London.

Rent tekniskt går ansiktsige­nkänning till så att man fyller en stor databas med bilder av människor. Bilder som plockas upp från sociala medier, körkortsre­gister och andra ställen – utan att folk är medvetna om det, och än mindre tillfrågad­e.

Matt Mahmoudi tycker att det i sig är ett stort problem.

– Oavsett om övervaknin­gen sker live eller i efterhand, ur ett mänskliga rättighete­r-perspektiv så hotar det ändå din rätt till integritet. Även om polisen säger att de förbättrat träffbilde­n, så fortsätter de använda bilder som de samlat in utan att personerna vet det eller godkänt det.

Han påpekar också att det inte finns någon forskning som stöder idén om att tekniken minskar brottsligh­eten.

– Däremot finns det gott om rapporter som visar att det används på ett diskrimine­rande och rasistiskt sätt och att det är ett verktyg för massöverva­kning.

Hur går diskussion­en om detta bland allmänhete­n?

– Jag tror att folk blivit mer medvetna. För några år sedan tänkte nog de flesta att om man inte har något att dölja så är det inga problem. Men nu tror jag att många förstår att myndighete­rna kryper allt närmare och kontroller­ar oss allt mer. Så det har ändrats i viss mån.

Den 3 oktober förra året presentera­de regeringen och Sverigedem­okraterna vad man kallade en kameraoffe­nsiv mot de kriminella gängen. Ett av förslagen handlade om att snabbutred­a möjlighete­n att ”använda

sig av ansiktsige­nkänning för att till exempel kunna identifier­a gängmedlem­mar”.

När GP i anslutning till presskonfe­rensen bad justitiemi­nister Gunnar Strömmer (M) utveckla hur regeringen tänker sig att ansiktsige­nkänning ska kunna användas var han ungefär lika tydlig som Londonpoli­sen.

– Ansiktsige­nkänning är ett analysverk­tyg på material som redan är insamlat. En mycket kritisk fråga framöver är att säkerställ­a att det finns utrymme att ta hand om det här materialet, sa han.

Han konstatera­de också att andra länder ligger före Sverige med tekniken och att de tekniker man tittar på inte är helt okontrover­siella.

– Allt här ska ske inom ramen för den demokratis­ka rättsstate­n, det handlar hela tiden om avvägninga­r mellan personlig integritet och effektiv brottshant­ering.

Utredninge­n pågår fortfarand­e och om användande­t av ansiktsige­nkänning blir verklighet i Sverige är oklart. Ytterligar­e en faktor att ta hänsyn till är hur EU ställer sig till tekniken.

Eu-parlamente­t röstade under sommaren för ett totalstopp att använda tekniken på allmän plats. Ministerrå­det och kommission­en har däremot öppnat för ansiktsige­nkänning och slutförhan­dlingar, där de tre partnerna ska jämka ihop sina ståndpunkt­er väntar.

Även här är det integritet­saspekter och rädslan för massöverva­kning som varit de tyngsta argumenten emot. Matt Mahmoudi på Amnesty internatio­nal tycker att det är sådant som även svenska beslutsfat­tare – och väljare – måste fundera noga på.

– Jag tänker att vi måste ställa oss en fråga inför alla verktyg som myndighete­rna vill använda, oavsett om det är polisen eller någon annan. Och den frågan är: är det här verktyget nödvändigt och rimligt att använda sett till hur det inskränker på mänskliga rättighete­r?

 ?? BILDER: SANNA TEDEBORG ?? Övervaknin­gskameror finns överallt i London. Som här på Amnesty internatio­nal, där Matt Mahmoudi jobbar.
BILDER: SANNA TEDEBORG Övervaknin­gskameror finns överallt i London. Som här på Amnesty internatio­nal, där Matt Mahmoudi jobbar.
 ?? ?? Justice Rosengreen säger att tekniken förstärker den diskrimine­ring som redan finns. Precis som flest slumpmässi­ga kontroller riktas mot icke vita britter så används ansiktsige­nkänningen i första hand i områden där det bor personer med annan bakgrund.
Justice Rosengreen säger att tekniken förstärker den diskrimine­ring som redan finns. Precis som flest slumpmässi­ga kontroller riktas mot icke vita britter så används ansiktsige­nkänningen i första hand i områden där det bor personer med annan bakgrund.
 ?? ?? Joseph Akhigbe är inte särskilt bekymrad över att övervaknin­gen ökar. Han menar att det kan bidra till att skapa trygghet.
Joseph Akhigbe är inte särskilt bekymrad över att övervaknin­gen ökar. Han menar att det kan bidra till att skapa trygghet.
 ?? ?? Bara i London finns en miljon övervaknin­gskameror. Uppskattni­ngar gör gällande att Londonborn­a filmas i genomsnitt 300 gånger. Varje dag.
Bara i London finns en miljon övervaknin­gskameror. Uppskattni­ngar gör gällande att Londonborn­a filmas i genomsnitt 300 gånger. Varje dag.
 ?? ?? Aggruy Obiero säger att livet i London är som att leva i ett Big Brotherhus, där myndighete­rna ser allt man gör.
Aggruy Obiero säger att livet i London är som att leva i ett Big Brotherhus, där myndighete­rna ser allt man gör.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden