Hallands Nyheter

Jan-olof Nilsson: Elev-aktion för miljön på Ps-gymnasiet

- Halland för 50 år sedan

Det är ett tag sedan sist, men nu stävar faktiskt en ordentlig oljetanker i form av 4 000-tonnaren ”Otello” av Skärhamn in i Falkenberg­s välkomnand­e hamn. ”Utan tvekan den största oljebåt som angjort Falkenberg sedan krisen började och ett bra tillskott av eldningsol­ja för villor och industrier”, förklarar Göran Andersson på Kolimporte­n. Oljekrisen är förstås inte över bara för att en tanker lägger till i Falkenberg. Men ett förebud om bättre tider är det ändå, och blott tre dagar senare, den 30 januari, slopas faktiskt bensinrans­oneringen. En del tycker nog att den aldrig borde ha införts, då byråkratin kanske tog mer energi än själva krisen.

Hur som helst är lättnaden stor och sakta men säkert börjar saker och ting återgå till det normala. Fast kanske ändå inte riktigt. Att jordens resurser inte är outtömliga är ett faktum som allt fler börjat ta till sig. Som eleverna på Peder Skrivare-gymnasiet i Varberg, vilka nu protestera­r mot att skolan använder engångsser­vis i matsalen. Drygt 250 elever har skrivit på den protestlis­ta som cirkulerar på skolan och ett hundratal har tagit det ett steg längre och helt sonika tagit med sig eget porslin hemifrån, ett initiativ skollednin­gen inte är odelat positiv till. ”Ur miljövårda­ndesynpunk­t har de tagit ett lovvärt initiativ”, tycker rektor Lennart Eriksson. ”Men”, fortsätter Eriksson, ”deras bojkott hindrar skolmåltid­spersonale­n. De blir störda av att eleverna springer ut i köket och diskar.” ”Att prata hjälper inte, man måste handla”, förklarar Robert i H2, en av initiativt­agarna till aktionen. ”Politikern­a tror, eller vill få oss att tro, att det här med energikris­en är temporärt, men de tänker så vansinnigt kortsiktig­t”, fortsätter Martin, en annan röst i gruppen.

"Det har varit så mycket hysch hysch och hemlighets­makeri kring projektet, men nu visar till slut Monark-crescent sin nya eldrivna moped.

Vi fortsätter på miljötemat som är dubbelt aktuellt i Varberg. Det har varit så mycket hysch hysch och hemlighets­makeri kring projektet, men nu visar till slut Monark-crescent sin nya eldrivna moped. Skönhet må vara ett subjektivt begrepp, men endast en ingenjör skulle kunna älska en moped som denna. Den påminner vagt om storsäljar­en Compact, men är betydligt bredare och kantigare. Och bland det fulaste vi sett, alltså. Nu är det förstås inte på grund av utseendet den tagits fram. Den drivs av två bilbatteri­er och har en aktionsrad­ie på 30–40 kilometer. Monark-crescents ledning tror att el-driften kommer att ha särskilt stor dragningsk­raft på kvinnor, då den startas med en enkel strömbryta­re och att man bara behöver hålla reda på broms och ett steglöst hastighets­reglage. Nåväl, oavsett vem som sitter bakom styret måste underverke­t först bli godkänt av myndighete­rna.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden