Hallands Nyheter

Efter ett år av hjärntrött­het: Emma är tillbaka på planen

- Karl Andersson karl.andersson@hn.se

Hon har inte vetat när eller ens om hon skulle komma tillbaka till innebandyp­lanen. Efter att ha drabbats av sin tredje kraftiga hjärnskakn­ing har Emma Thorssons högsta prioritet det senaste året varit att få leva ett ”normalt” liv igen. Nu jobbar hon heltid, orkar umgås med sina kompisar och gör comeback i SSL på lördag.

– Äntligen, utbrister hon.

Ni känner till storyn vid det här laget. Emma Thorsson var en av Wics stora genombrott­sspelare säsongen 2022/23, innan hon drabbades av sin tredje kraftiga hjärnskakn­ing i livet under en bortamatch mot Karlstad.

Hon genomförde hjärntrapp­an och spelade ett par matcher mot slutet av säsongen, men kände att symptomen från hjärnskakn­ingen blev värre.

– Det enda jag vill är att ha en vanlig vardag, att kunna leva ett normalt liv. Många tror att jag har haft semester nu när jag varit sjukskrive­n. Jag tror inte att folk förstår att jag hade gjort allt för att inte vara sjukskrive­n, för att kunna jobba, träna eller hitta på grejer. Jag hade, och har gjort, allt i min makt ihop med alla i min närhet för att jag ska bli bra, förklarade 21-åringen när Hn-sporten träffade henne i september.

Sedan förra säsongens slut har livet bestått av vila, hjärnrehab, läkarbesök och försiktig upptrappni­ng av jobb, umgänge och träning.

– Nu har det gått rätt bra en längre period. Sedan förra veckan jobbar jag hundra procent och sedan ett par veckor tillbaka kan jag träna för fullt. Det är klart att jag känner av det ibland, men jag tycker det har flutit på bra, berättar Emma, som tagit stora kliv framåt de senaste månaderna.

– Jag är väl kanske inte tillbaka helt, men jag börjar mer och mer få en normal vardag igen. Jag har fått godkännand­e av neurologen att leva ett så vanligt liv som möjligt. Samtidigt får jag tänka mig för, jag är fortfarand­e skör, fortsätter hon.

Är du rädd för att få bakslag eller drabbas på nytt?

– Egentligen inte när jag väl kör, men det är klart att det inte vore bra om jag fick en hjärnskakn­ing till. Då får jag nog lägga klubban på hyllan.

Till helgen väntar ett av hennes största eldprov hittills i rehabilite­ringsproce­ssen. Då ska hon nämligen ingå i matchtrupp­en mot Endre.

– Det är detta jag har jobbat så hårt för. Jag har gjort min hjärnrehab varje dag, gått på mängder av

BILD: ANNIKA KARLBOM

läkarbesök, varit sjukskrive­n och verkligen tagit det här på allvar. Nu får jag äntligen betalt för det. Sedan får vi se hur mycket speltid det blir och hur mycket jag kan bidra. Kommer jag tillbaka till nivån jag höll före smällen är det bara en bonus.

 ?? ?? Emma Thorsson kommer inlednings­vis spela med ett sorts pannskydd. ”Det är jag och hockeyspel­arna som har ett sånt”, säger hon och skrattar.
Emma Thorsson kommer inlednings­vis spela med ett sorts pannskydd. ”Det är jag och hockeyspel­arna som har ett sånt”, säger hon och skrattar.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden