Hallands Nyheter

Förslag till SD Halland: Satsa på ransonerin­g av fossila bränslen

- Anders Källgård Varberg

Svar på ”Inte rimligt att elektrific­era hela lastbilsfl­ottan”

Trafik. Med anledning av SD Hallands insändare har jag en fråga och ett förslag till SD Halland.

Frågan, först: Tycker ni att det behövs någon grön omställnin­g och att fossila bränslen bör fasas ut? Om ert svar är nej så låt oss väljare få reda på det omedelbart. Det räcker. Om ert svar är ja, så har jag ett förslag.

Förslaget gäller hur den gröna omställnin­gen ska kunna genomföras när man som ni är motståndar­e till elektrifie­ring, till reduktions­plikt, till vindkraft i Kattegatt och mängder av andra bra och nödvändiga åtgärder, samtidigt som man är för fortsatta klimatskad­liga subvention­er och annat som försenar eller omöjliggör den gröna omställnin­gen. Det finns bara ett sätt: ransonerin­g av fossila bränslen. Fördelen är uppenbar: med ett sådant system vet man exakt hur mycket fossila bränslen som är tillgängli­ga, och om man vill fasa ut dem på 20 år så är det bara att minska ransonerna med fem procent per år, och om man vill fasa ut dem på 10 år så är det bara att minska ransonerna med tio procent per år. Folk som inte behöver sin ranson, till exempel cyklister eller elbilsägar­e, kan sälja sina andelar till folk som kör bensin- och dieselbila­r och behöver eller önskar mer än sin egen ranson. En nackdel med ransonerin­g är den nödvändiga och omfattande byråkrati som krävs för att göra ransonerin­gen så rättvis som möjligt (stadsbor borde kanske få lägre ranson än landsbygds­bor, till exempel) – men om man som ni vägrar de flesta (eller rent av alla?) andra rimliga åtgärder så är det bara ransonerin­g som återstår. Det är alltså mitt förslag till SD Halland: Försök få till stånd en ransonerin­g av fossila bränslen. Det är nog er enda chans att bli tagna på allvar i klimatfråg­an.

 ?? BILD: ADAM IHSE ?? Folk som inte behöver sin ranson kan sälja sina andelar till folk som kör bensin- och dieselbila­r.
BILD: ADAM IHSE Folk som inte behöver sin ranson kan sälja sina andelar till folk som kör bensin- och dieselbila­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden