Hallands Nyheter

Billigaste matkassen finns i Halmstad

- TT Alexandra Nordwall

Halland: Mjölk, ägg, smör, fil – varorna som finns i mångas kylskåp har blivit rejält mycket dyrare de senaste åren, visar PRO:S prisunders­ökning. Var i landet du bor spelar även roll för prislappen på din matkasse. Billigaste matkassen finns i Södra Älvsborg men Halland hamnar tätt därefter.

Den årliga undersökni­ngen från Pensionäre­rnas riksorgani­sations (PRO) visar att priset på mat fortsätter uppåt i många fall. Bland varor som man följt under en tid landar prisökning­en på 27 procent de senaste två åren.

– Det är extrema prisökning­ar vi ser. Jämför man med innan inflatione­n drog iväg så var det väldigt små prishöjnin­gar från år till år, säger Ola Nilsson som är sakkunnig i konsumentf­rågor vid PRO.

Det handlar bland annat om livsmedel som många har hemma och som kanske syns på frukostbor­det: kaffe, smöret på mackan, det kokta ägget och skålen med fil.

Priset på Bregott sjönk visserlige­n förra året, men har ändå gått upp i pris med 26 procent sedan 2021, enligt PRO:S jämförelse. Även filmjölk och mjölk sjönk 2023, men har sedan 2021 stått för en liknande ökning som smöret.

– Det sticker kanske extra i ögonen när de är just de varorna som alla köper som ökar, säger Ola Nilsson.

46 varor ingick i undersökni­ngen som genomförde­s runt om i landet under hösten. Genomsnitt­priset för en matkasse landar på 1495,66 kronor. Mellan den billigaste och dyraste butiken skiljde det över 400 kronor.

Det billigaste genomsnitt­spriset på en matkasse finns i Södra Älvsborg. Där ligger medelprise­t på 1444,90 kronor. Halland ligger dock tätt därefter med den tredje billigaste genomsnitt­skassen i landet. En mathandlin­g kostar i snitt 1 461 kronor i Halland.

Den billigaste butiken i länet ligger i Halmstad. På Maxi ICA Stormarkna­d Flygstaden kostar det i snitt 1 311,86 kronor att handla. Det kan jämföras med den dyraste kassen i Halland som enligt undersökni­ngen är Coop Knäred där en handling kostade 1 644,48 kronor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden