Hallands Nyheter

Djursjuksk­ötaren Jonna Smedberg hjälper rädda djur

- Anna Liljemalm livsstil@gp.se

En del hundar och katter blir stressade när främlingar tittar dem i örat, lyfter deras tassar och klämmer på ryggen. Djursjuksk­ötaren Jonna Smedberg är expert på att hantera skraja husdjur. Hennes bästa tips är att träna hemma för att avdramatis­era besöket på djursjukhu­set.

Blir din hund rädd när någon vill titta den i örat eller inspektera tandköttet? Kanske upplever djuret också själva sjukhuset som en läskig miljö? Ett veterinärb­esök innebär många stimuli med undersökni­ngar, fasthållni­ng och provtagnin­gar. Den legitimera­de djursjuksk­ötaren Jonna Smedberg skulle önska att fler djurägare vågade be om hjälp i förväg.

Eftersom alla djur är så olika vill hon gärna veta vad som stressar just dem.

– Då kan vi anpassa besöket efter det. Vi kan också tipsa om hur man bäst tränar sin hund eller katt hemma innan man kommer hit. Jag upplever att fler och fler djurägare är motiverade till det och det är väldigt roligt att se, säger Jonna Smedberg.

Djursjukhu­set Västerort i Stockholm ingår i Evidensia-koncernen. Sedan fem år tillbaka arbetar de med metoden Fear Free som går ut på att minimera stress, ångest, rädsla i samband med veterinärb­esök. Redan i receptione­n eller telefonväx­eln får djurägaren berätta om deras husdjur har svårt att träffa andra djur eller kanske tycker det är obehagligt att bli undersökt i örat.

Initiative­t kommer från den amerikansk­e veterinäre­n Marty Becker som startade organisati­onen Fear Free år 2016.

När metoden spreds till Europa var Djursjukhu­set Västerort en av de första klinikerna inom Evidensia att utbilda och certifiera sin personal år. I dag jobbar flera svenska djursjukhu­s enligt principern­a. Det gäller även hundfrisör­er och hundinstru­ktörer.

– Fokus ligger på att minska mängden negativa intryck och vårt mål är att veterinärb­esöket ska vara så positivt som möjligt för djuret. Tillsamman­s hjälps personal och djurägare åt att tolka djurets signaler och anpassar hantering och undersökni­ngar efter grad av rädsla, oro och stress, säger Jonna Smedberg.

Enligt fear free-principer kan en hund som har pro

blem med hundmöten få vänta i bilen och därmed slippa träffa massa andra hundar i väntrummet. Om djuret har problem med främmande människor så försöker de minimera antalet personer som vistas i undersökni­ngsrummet.

Väldigt stressade djur kan också få hjälp i form av lugnande och ångestdämp­ande medel inför besöket.

– Men många gånger kan vi hjälpa individen att bli lugnare genom en lugn och tydlig hantering. Det är det bästa. Inne i undersökni­ngsrummet går det också att underlätta genom att belöna djuret med godis eller distrahera med en rolig leksak under en undersökni­ng, säger Jonna Smedberg.

Hon berättar att det finns mycket som djurägaren själv kan göra före veterinärb­esöket. Om hunden tycker att det är läskigt att någon tittar den i örat är det bra om ägaren försöker öva med den i en trygg hemmamiljö. En hund som ska kastreras kan med fördel öva på att bära krage.

För att demonstrer­a vad hon menar hämtar Jonna Smedberg sina bordercoll­ies Riwa och Loki. Hundarna är mor och son och är vana vid djursjukhu­smiljön. De har tränats att gilla undersökni­ngar med träningsme­toder som kan användas på fler djur.

Jonna Smedberg plockar fram en plastkrage. I den andra handen har hon några bitar godis. Så fort sjuåriga Riwa trär in huvudet i kragen får hon smaska i sig godsakerna. Hundar som inte är så förtjusta i godis kan i stället belönas med en favoritlek­sak.

– Tänk dig själv att vakna efter en operation med en stor plastkrage runt huvudet. Om hunden fått öva på det i förväg blir det inte lika stressande. Många djur kommer att ha krage någon gång i livet, så det är väldigt bra att ha övat på det, säger Jonna Smedberg.

Det är också bra om husdjuret är bekvämt med att kliva upp på en våg och att ligga avslappnad på ett bord. Jonna Smedberg välkomnar den snart tvåårige Loki upp på undersökni­ngsbordet. Han ligger blickstill­a medan hon lyfter på benen och undersöker, sedan är det hans tur att belönas med en näve godis.

Mamma Riwa har extraknäck­t på djursjukhu­set sedan hon var liten. När praktikant­er behöver öva brukar hon rycka in som frivillig.

Själv har Jonna Smedberg älskat djur så länge hon kan minnas. Som barn var hon pälsdjursa­llergiker, men inte ens det kunde stoppa henne. Hon red på ridskola samtidigt som hon käkade allergimed­icin och med åren växte allergin bort. Vid sidan av att vara legitimera­d djursjuksk­ötare är hon också hundinstru­ktör och hon har haft egen hunduppföd­ning.

I jobbet behandlar hon ungefär lika många hundar som katter. Hon tipsar ofta om att transporte­ra sina djur till djursjukhu­set på ett sätt som minimerar stressnivå­n. Som kattägare kan man till exempel träna katten på att vistas i sin transportb­ur. Ett sätt är att ge den mat i buren för att avdramatis­era det hela. Helst ser hon gärna att kattägare investerar i en bur där det går att öppna taket.

– Då kan oroliga katter ligga kvar i buren medan jag undersöker dem. De kan få ligga under en handduk också om de tycker att det är läskigt med blodprovst­agning. Det räcker om de sträcker fram en tass, säger Jonna Smedberg.

Det finns gott om instruktio­nsfilmer på Youtube där djurägare får hjälp att burträna sina husdjur. Det finns också videor som coachar och visar hur man exempelvis tränar hunden till att acceptera att man tittar den i örat eller undersöker munnen.

– Vid akuta veterinärb­esök kan det vara svårt att anpassa undersökni­ngen på samma sätt som vid bokade besök, men vi försöker ändå att minska djurets stressfakt­orer så mycket det går. Då blir både djur och djurägare mer trygga med situatione­n, vilket leder till bättre vård. Personalen får också en förbättrad arbetsmilj­ö med mindre risk för skador och olyckor. Det är bra för alla.

” Många gånger kan vi hjälpa individen att bli lugnare genom en lugn och tydlig hantering. Det är det bästa.

” Tänk dig själv att vakna efter en operation med en stor plastkrage runt huvudet. Om hunden fått öva på det i förväg blir det inte lika stressande.

 ?? ?? Många hundar och katter blir stressade av veterinärb­esök med undersökni­ngar och lyftande av tassar. På Djursjukhu­set Västerort i Stockholm jobbar man enligt en metod som kallas Fear Free.
Många hundar och katter blir stressade av veterinärb­esök med undersökni­ngar och lyftande av tassar. På Djursjukhu­set Västerort i Stockholm jobbar man enligt en metod som kallas Fear Free.
 ?? BILDER: CAROLINA BYRMO ??
BILDER: CAROLINA BYRMO
 ?? ?? Särskilt de senaste åren upplever djursjuksk­ötaren Jonna Smedberg att allt fler djurägare hör av sig i förväg och vill underlätta inför veterinärb­esök. ”Det är väldigt glädjande. Inför en kastrering går det till exempel att vänja hunden vid att bära en krage”, säger Jonna Smedberg.
Särskilt de senaste åren upplever djursjuksk­ötaren Jonna Smedberg att allt fler djurägare hör av sig i förväg och vill underlätta inför veterinärb­esök. ”Det är väldigt glädjande. Inför en kastrering går det till exempel att vänja hunden vid att bära en krage”, säger Jonna Smedberg.
 ?? ??
 ?? ?? Djursjuksk­ötaren Jonna Smedbergs hundar Loki och Riwa hjälper till på djursjukhu­set.
Djursjuksk­ötaren Jonna Smedbergs hundar Loki och Riwa hjälper till på djursjukhu­set.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden