Hallands Nyheter

Seger mot Sandviken – Frillesås närmare slutspel

- Karl Andersson karl.andersson@hn.se

Frågan är hur många kvällar i Frillesås historia som varit bättre? Inte nog med att man besegrade giganten Sandviken med hela 6–2. Segern innebär också att Frillesås är ytterst nära sitt första slutspel någonsin.

– Vi har aldrig någonsin varit så här bra, säger lagkaptene­n Fredrik Johansson.

Spola tillbaka tio år i tiden. Frillesås slutar sist i Allsvenska­n Södra efter att bara ha plockat nio poäng på 22 matcher. Ett axplock av lagen som placerar sig före i tabellen: Blåsut, Otterbäcke­n, Surte, Tjust.

Samma vår bärgar Sandviken sitt tredje Sm-guld på fyra säsonger och cementerar sin plats som Sveriges främsta bandylag.

Sedan dess har Frillesås klättrat upp till Elitserien, hållit sig kvar i ett par säsonger och successivt vuxit in i dess kostym medan Sandviken lika successivt fått se sin stämpel som Sveriges bandygigan­t suddas bort.

– Det är sjukt när man tänker på det. Vi har gjort en jädra resa och tagit kliv successivt för varje säsong. Vi har fått in bra gubbar hela tiden. Från oss i laget till styrelsen och alla som jobbar ideellt har det krävts otroligt mycket. Det är väldigt häftigt, säger Fredrik Johansson.

Att de här klubbarnas resor börjar möta varandra märktes redan förra året, då Frillesås var en missad Fredrik Johansson-straff från att vinna på Sjöaremoss­en.

Den här säsongen stod det tidigt klart att milstolpen skulle nås. Frillesås blåste Sandviken av banan i den första halvleken. Linus Jönsson tryckte in ettan från nära håll efter 18 minuters spel.

Fem minuter senare släppte Mattias Johansson bollen perfekt till Tero Liimataine­n, som tog med sig bollen i farten, sicksackad­e sig förbi ett par Saik-försvarare och avslutade i mål.

Därefter hade Frillesås flera lägen att dryga ut ytterligar­e, innan Liimataine­n tryckte in en hörnretur strax före halvtidspa­usen.

Efter paus väckte gästerna liv i matchen med sina 1–3- och 2–4-reducering­ar, men dessa följdes ganska tätt av först Nico Nevalainen­s 4–1-mål på hörna, sedan samme Nevalainen­s 5–2-mål på straff.

Körsbäret på tårtan blev blott 17-årige Anton Norrmans 6–2-mål – hans första mål i Elitserien.

– Varje sådan milstolpe vi bockar av är jävligt häftig. Sandviken är ett topplag och en av Sveriges mest anrika föreningar, varje gång vi slår ett sånt lag är det häftigt för hela klubben, säger Johansson.

Är det extra skönt för dig efter straffmiss­en förra året?

– Hahaha ja! Du kom ihåg den! Ja, det är klart att det är. Då var det sjukt nära. Man tänker inte så, men det var så klart väldigt skönt.

Du var inte framme och frågade Nico om att få slå straffen?

– Nej, nej, nej, nej, för sjutton! Jag har slagit mitt livs sista straff och det är jag väldigt lugn med. Nico är väldigt säker från straffpunk­ten, så han ska fortsätta ta dem.

I och med tvåpoängar­en tog Frillesås ett stort kliv mot sitt första Sm-slutspel någonsin. Med fyra matcher kvar skiljer det fyra poäng ner till Broberg/söderhamn, dessutom har Frillesås en betydligt bättre målskillna­d. När lagen möts på tisdag har Frillesås chansen att mer eller mindre säkra slutspelsp­latsen.

– Det är inspireran­de. Det är inte jobbigt på något sätt, utan snarare en jävla morot. Sedan får man kolla lite lagom. Vi är bra på att fokusera på varje match, säger Johansson.

” Det var givet. Tjejen trivs bra med plugget och jag trivs jättebra med bra jobb vid sidan av och en grym förening att vara i. Det är skönt att ha det färdigt tidigt. Linus Jönsson

Dessutom ser det redan nu bra ut inför nästa säsong, då anfallsstj­ärnan tillika 1–0-skytten Linus Jönsson har bestämt sig för att förlänga sitt kontrakt ett år med klubben.

– Det var givet. Tjejen trivs bra med plugget och jag trivs jättebra med bra jobb vid sidan av och en grym förening att vara i. Det är skönt att ha det färdigt tidigt, säger Jönsson.

 ?? BILD: KRISTER ANDERSSON ?? Frillesås har fått anledning att fira många gånger på sistone.
BILD: KRISTER ANDERSSON Frillesås har fått anledning att fira många gånger på sistone.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden