Hallands Nyheter

Det finns fog för att påstå att Nato är lika med USA

-

på ”Krigsförbe­redelser kan rädda oss från ryssen”

Försvar. Ordet ”narrativ” har på senare tid blivit ett populärt uttryck. Man kan närmast översätta det som den berättelse man vill förmedla. Det narrativ som Göthe Wallin förmedlar är att vår trygghet ligger i ett medlemskap i Nato. USA:S diplomat och före detta ambassadör, William Cortney, säger att det krig som pågår i Ukraina är ett proxy-krig. Professor Jeffrey Sachs, ordförande för Earth Institute vid Columbia University och även specialist­rådgivare för FN:S generalsek­reterare Ban Ki-moon och Kofi Annan, säger samma sak i en intervju. Lyssna gärna på den 24 minuter långa intervjun på youtube.com/ watch?v=yuifh-wud4g&t=4s

Det finns fog för att påstå att Nato är lika med USA när man blickar tillbaka på vilket land som har varit mest aktivt i de krig som Nato har varit inblandat i. Några av de krig som USA har deltagit i är Vietnam, Laos, Kambodja, Nicaragua, Irak, Afghanista­n, Syrien, Libyen och Natos angrepp på forna Jugoslavie­n. USA deltar tillsamman­s med EU i kriget i Ukraina genom att skicka bland annat stridsvagn­ar, pansarskot­t, granater, ammunition och automatgev­är – dödliga vapen.

Den 10 juni 1963 höll USA:S dåvarande president

John F. Kennedy sitt mest berömda fredstal. Hans företrädar­e, Eisenhower, hade varnat för det mäktiga militärind­ustriella komplexet.

JFK sade: ”Jag pratar om en äkta fred, den sorts fred som gör livet på jorden värt att leva; en fred som innebär att människor och nationer kan växa och få hopp om att bygga ett bättre liv för sina barn. Inte bara fred för amerikanar­na, utan en fred för alla män och kvinnor. Inte bara fred i vår tid, men fred för all framtid.”

” Vägen till fred är varken mer vapen eller medlemskap i Nato, vägen till vår trygghet och fred är samtal och förhandlin­gar.

I dag pratar världens ledare inte om nedrustnin­g och fred; de talar endast om krig och mer vapen till Ukraina som en väg till fred. Vägen till fred är varken mer vapen eller medlemskap i Nato, vägen till vår trygghet och fred är samtal och förhandlin­gar.

Om freden kommer

 ?? BILD: VADIM GHIRDA/TT/ARKIV ?? Det finns fog för att påstå att Nato är lika med USA när man blickar tillbaka på vilket land som har varit mest aktivt i de krig som Nato har varit inblandat i, skriver insändarsk­ribenten.
BILD: VADIM GHIRDA/TT/ARKIV Det finns fog för att påstå att Nato är lika med USA när man blickar tillbaka på vilket land som har varit mest aktivt i de krig som Nato har varit inblandat i, skriver insändarsk­ribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden