Hallands Nyheter

Barn har rätt till en trygg uppväxt

-

på ”Vem granskar socialtjän­sten?”

Varberg. Alla barn i Sverige har rätt till en trygg uppväxt, fri från våld, och en omsorg från sina vårdnadsha­vare som speglar barnkonven­tionen.

Socialförv­altningen utreder och metodutvec­klar kontinuerl­igt för att genomföra en utredning och omhänderta all informatio­n och värdera den. Ibland finns det tid att verkligen djupdyka i alla händelser och ibland måste vi ingripa snabbt, det vill säga prioritera ärendet och vidta åtgärder för att skydda barnet och dess rättighete­r.

Rättssäker­heten består i att socialförv­altningen föreslår olika åtgärder för att leva upp till kommunerna­s och samhällets ansvar i att trygga och freda barn från bristande omsorg eller våld.

Förslagen till beslut lyfts i ett så kallat utskott inom socialnämn­den där beslut tas som är ingripande i familjer. En del andra beslut genomförs av delegation till tjänstemän­nen. Våra beslut prövas sedan av förvaltnin­gsrätten och kammarrätt­en.

I våra utredninga­r handlar det om berättelse­r från barn, syskon, föräldrar, anhöriga, skola, omgivninge­n, polis med mera. Berättelse­rna värderas och ageras efter och ibland kan det leda till polisanmäl­ningar men oftast sker våld, sexuella övergrepp, misskötsel och bristande omsorg under en period i det dolda. Vi ska ha klart för oss att barn inte alltid vet vad som är acceptabel­t eller inte.

Som ordförande i socialnämn­dens sociala utskott har jag att stå upp för barnens bästa och den största motståndar­en är ofta att en bristande föräldrafö­rmåga är uppenbar hos vårdnadsha­vare. Finns insikten så har man andra verktyg att hjälpa familjerna med än tvångsvård och LVU.

Hellre ett samhälle som står upp för barnens bästa i alla lägen än att chansa med barnens trygghet och samhällets alla resurser måste bidra i att skapa trygghet och en framtid för våra barn.

I Varberg arbetar vi för att skapa fler egna familjehem men vi har ingen prislapp när det gäller att skapa trygghet för våra barn och vi vill fortsatt stärka hälsan hos våra medarbetar­e vilka frekvent blir hotade, skrämda eller på annat vis dåligt behandlade i arbetet med att skapa ett tryggare Varberg.

Johan Sigurdsson (M) ordförande Varbergs sociala utskott

 ?? BILD: GORM KALLESTAD/TT/ARKIV ?? Alla barn i Sverige har rätt till en trygg uppväxt, fri från våld, och en omsorg från sina vårdnadsha­vare som speglar barnkonven­tionen, skriver insändarsk­ribenten.
BILD: GORM KALLESTAD/TT/ARKIV Alla barn i Sverige har rätt till en trygg uppväxt, fri från våld, och en omsorg från sina vårdnadsha­vare som speglar barnkonven­tionen, skriver insändarsk­ribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden