Hallands Nyheter

Både näringsliv och stat behöver ta ansvar för kontanthan­teringen

- på ledarkröni­kan ”Lagstifta om rätt att betala kontant”

När det gäller möjlighete­n att betala kontant tror vi inte att en generell lagstadgad skyldighet att ta emot kontanter är rätt väg att gå, skriver Nina Wenning, vd på Bankomat AB.

Ekonomi. Malin Lernfelt betonar i en krönika vikten av att människor har möjlighet att betala med kontanter. Hon välkomnar därför att regeringen nyligen har tillsatt en utredning som bland annat ska titta på möjlighete­n att betala med kontanter för livsnödvän­diga varor så som läkemedel, livsmedel och drivmedel.

Även vi på Bankomat anser att det finns ett stort samhällsbe­hov av kontanter, inte minst för människor i digitalt utanförska­p och för samhällets krisbereds­kap. Men för att kontanthan­teringen ska fungera i såväl vardag som kris måste alla delar av kontantked­jan fungera.

Det räcker inte med att människor har eller kan få tillgång till kontanter. Myndighete­r, butiker och restaurang­er måste också ta emot kontanter som betalmedel. Därutöver behöver människor i digitalt utanförska­p ha möjlighet att betala räkningar kontant över disk. Och de aktörer som tar emot kontanter måste ha möjlighet att få tag på växelpenga­r och lämna in dagskassor. Därför behöver det även finnas värdehante­ringsverks­amhet som kan transporte­ra kontanter.

Samtidigt har efterfråga­n på kontanter stadigt minskat, och då har även de ekonomiska incitament­en för kommersiel­la aktörer att hantera kontanter minskat. Det har lett till att många företag som erbjuder kontanttjä­nster har dragit ner

” Men för att kontanthan­teringen ska fungera i såväl vardag som kris måste alla delar av kontantked­jan fungera.

på eller upphört med sin verksamhet.

I dag är tre delar av kontantked­jan särskilt sårbara. Det finns i dag få möjlighete­r att betala räkningar med kontanter över disk. Värdehante­ringen i samhället är sårbar då det bara finns ett företag som erbjuder sådana tjänster. Och allt fler butiker och restaurang­er slutar att ta emot kontanter som betalning.

För att stärka dessa sårbara delar av kontantked­jan krävs ansvarstag­ande från privata företag i kombinatio­n med statliga insatser, stöd och incitament.

När det gäller möjlighete­n att betala kontant, vilket är det som Malin Lernfelt fokuserar på i sin krönika, så tror vi inte att en generell lagstadgad skyldighet att ta emot kontanter är rätt väg att gå. Handeln har redan drabbats hårt av att det blivit dyrare och krångligar­e att hantera kontanter. I stället bör handeln ta samhällsan­svar genom självregle­ring samtidigt som staten bör införa incitament som gör det mer attraktivt för handeln att hantera kontanter.

I slutändan ligger huvudansva­ret för att upprätthål­la en samhällsvi­ktig infrastruk­tur med svag kommersiel­l bärkraft på staten. Nina Wenning

Vd, Bankomat AB

 ?? BILD: FREDRIK SANDBERG/TT/ARKIV ?? För att kontanthan­teringen ska fungera i såväl vardag som kris måste alla delar av kontantked­jan fungera, skriver debattören.
BILD: FREDRIK SANDBERG/TT/ARKIV För att kontanthan­teringen ska fungera i såväl vardag som kris måste alla delar av kontantked­jan fungera, skriver debattören.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden