Hallands Nyheter

Region Halland tillbakavi­sar kritik om kejsarsnit­t

Halland: Till Auroramott­agningen i Halmstad kommer patienter med förlossnin­gsrädsla. Läkare Åsa Pontén betonar att fokus alltid ligger på bästa möjliga förlossnin­gsupplevel­se – men vill samtidigt lyfta riskerna med kejsarsnit­t. – Vår målsättnin­g är alltid

- Karin Bergh kb@hallandspo­sten.se karin.bergh@hn.se Nästa del Experterna: Förlossnin­gsvården är inte jämlik

I tidigare artiklar har tidningen intervjuat kvinnor som varit kritiska till bemötandet från vården när de önskat kejsarsnit­t av olika anledninga­r. De har upplevt att de inte har blivit lyssnade på – och har fått vänta länge på beslut.

Ytterligar­e kvinnor ifrågasätt­er att man kan få ja av vissa läkare i vissa regioner, och nej av andra.

En kvinna säger att hon fick blankt nej i Halland, men ja direkt i Skåne.

Utöver Frida och Sandra som uttalat sig öppet har tidningen varit i kontakt med flera andra mammor som har liknande åsikter och erfarenhet­er.

En graviditet är normalt 37 till 42 veckor lång. Rutinen för gravida i Halland är att man gör sitt första besök hos mödrahälso­vården kring graviditet­svecka 6 till 8. Redan då fångar barnmorska­n upp om det skulle finnas en uttalad förlossnin­gsrädsla, eller om det finns andra skäl till specifika förlossnin­gsönskemål.

Om svår förlossnin­gsrädsla konstatera­s får man omgående ett erbjudande om att träffa psykolog. Om måttlig förlossnin­gsrädsla konstatera­s erbjuds man vanligtvis ett besök hos Auroramott­agningen någon gång efter vecka 20. Att det dröjer innan remiss skickas dit beror på flera olika saker.

– Dels är det en fråga om rättvisa, resurser och risker, men vid rutinultra­ljudet i vecka 18 cirka görs även fosterdiag­nostik. Där kan saker upptäckas som gör att förlossnin­gen kanske måste planeras på ett helt annat sätt ändå, säger Åsa Pontén, medicinskt ansvarig läkare för obstetrike­n på Hallands sjukhus där Auroraverk­samheten ingår.

Hon poängterar dock att det finns möjlighete­r till samtalsstö­d tidigare i graviditet­en om man så önskar hos mödravårds­psykolog och barnmorska.

– Det är det mödrahälso­vården bland annat finns till för. Det är inte så att vi lämnar en förlossnin­gsrädd kvinna utan stöd fram till vecka 20.

Att det sedan tar tid innan man normalt får träffa en förlossnin­gsläkare och i vissa fall få ett snitt beviljat beror på flera olika saker.

"

Det är inte så att vi lämnar en förlossnin­gsrädd kvinna utan stöd fram till vecka 20. Åsa Pontén

Åsa Pontén säger att det ibland krävs många samtal innan det går att komma fram till att ett kejsarsnit­t verkligen är det bästa för kvinna och barn.

– Ska jag som läkare ta beslut om att skära en fullt frisk 25-åring

i magen, och därmed utsätta henne och barnet för en hel del risker, så måste jag vara säker på att beslutet är korrekt.

Om ett kejsarsnit­t ska beviljas enbart på grund av förlossnin­gsrädsla brukar läkare dessutom vilja diskutera saken med andra läkare i grupp först.

Det här kan göra att beslutet drar ut ännu lite mer på tiden.

– Att vi tar upp sådana här frågor i vår överläkarg­rupp ser jag som en extra trygghet för patientern­a. Annars skulle det i praktiken kunna bli så att en läkare beviljar snitt när andra inte gör det, och det skulle inte heller bli bra.

Men kan du förstå att man som förlossnin­gsrädd kvinna tycker att det känns som att man får vänta onödigt länge?

– Absolut. Men anledninge­n till detta är att vi är måna om att det ska bli rätt beslut taget. Det finns kvinnor som kommer till Auroramott­agningen som själva kommer fram till att de vill ha en vaginal förlossnin­g, och så blir det jättebra.

– Kanske var det helt andra saker som låg bakom rädslan än vad de själva trodde. Ibland krävs en tid av samtal och eftertanke innan man inser det.

Kvinnor har också lyft att de inte känt sig lyssnade på, utan att de har försökt övertalas till vaginal förlossnin­g?

– Det är klart att det kan uppfattas så, om du själv är väldigt bestämd om vad som är bäst för dig. Vår målsättnin­g är alltid en så bra upplevelse som möjligt för kvinna och barn. Kvinnan ska alltid känna sig nöjd med den plan som gjorts upp.

Enligt patientsäk­erhetslage­n och patientlag­en ska individuel­lt anpassad informatio­n om risker och biverkning­ar lämnas till patienten.

– Vi är alltså skyldiga att informera våra patienter om vad som rent medicinskt är det säkraste – och om vilka risker som kan vara förenade med kejsarsnit­t.

Angående den kritik som framförts i en tidigare artikel – om att få nej till kejsarsnit­t i Halmstad och ja i Helsingbor­g – så vill man på Hallands sjukhus inte uttala sig om det enskilda fallet. Detta på grund av att man inte vet vad som sagts i de olika samtalen mellan patient och förlossnin­gsläkare, varken i Skåne eller i Halland.

Varför lyfts då vaginala förlossnin­gar ofta som det bästa alternativ­et – även om kvinnan som ska föda är rädd? Enligt Åsa Pontén visar statistik att risk för blödning och infektion är större vid kejsarsnit­t. Även risk för allvarliga andningsst­örningar hos det nyförlösta barnet ökar.

– Kejsarsnit­t är även en riskoperat­ion så till vida att man löper risk för att få ett kroniskt smärttills­tånd i buken.

– Innan man beslutar om en sådan operation hos en fullt frisk ung kvinna, där det inte finns några medicinska hinder för en vaginal förlossnin­g, så vill man vara säker. Man vill veta att hon vet vad hon ger sig in på, och att hon även efter operatione­n känner att beslutet blev rätt.

Åsa Pontén säger också att det finns andra risker förknippad­e med att genomgå ett kejsarsnit­t som förstföder­ska – nämligen att komplikati­oner kan uppstå vid en eventuell ytterligar­e graviditet och/eller förlossnin­g.

Det kan handla om risker för att moderkakan inte fäster som den ska, blödningar och muskelbris­tningar.

– Men om någon är så rädd att hon absolut inte ser något alternativ – och att vi noggrant utrett de bakomligga­nde orsakerna så att det inte är något annat som egentligen orsakar rädslan – så kommer vi att bevilja ett snitt i de allra flesta fall.

För förstföder­skor är kostnader för förlossnin­gen och sjukhusvår­d för kvinna och barn under det efterfölja­nde året i genomsnitt mellan 26 000 och 32 000 kronor högre per planerat kejsarsnit­t utan medicinsk indikation – jämfört med en planerad vaginal förlossnin­g. Siffrorna är framtagna i en rapport från Statens beredning för medicinsk och social utvärderin­g, från 2021. Finns det en ekonomisk aspekt i att man hellre vill att kvinnor föder vaginalt?

– Nej, aldrig någonsin. Vi har förmånen att verka i ett land där vi läkare som fattar besluten aldrig behöver fundera på vad saker och ting kostar, säger Åsa Pontén.

De senaste åren har andelen förlossnin­gar som sker med kejsarsnit­t i Sverige ökat från 17,9 procent år 2020 till 19,1 procent år 2022. Det här gäller då alla typer av kejsarsnit­t, inte bara planerade sådana utan även akuta och ur-akuta.

– Det har varit en långsam ökning de senaste åren.

Vad beror det på?

– Jag skulle säga att det handlar om ökad ålder hos kvinnor som föder barn, i kombinatio­n med ett ökat BMI hos befolkning­en, alltså mer övervikt och fetma. Dessutom är det också så att antalet rekommende­rade interventi­oner vid olika tillstånd ständigt ökar, vilket också leder till fler snitt.

 ?? ?? Åsa Johansson, verksamhet­schef på Kvinnoklin­iken, tillsamman­s med Åsa Pontén, medicinskt ansvarig läkare för obstetrike­n på Hallands sjukhus där Auroraverk­samheten ingår.
Åsa Johansson, verksamhet­schef på Kvinnoklin­iken, tillsamman­s med Åsa Pontén, medicinskt ansvarig läkare för obstetrike­n på Hallands sjukhus där Auroraverk­samheten ingår.
 ?? ?? Åsa Pontén betonar att fokus alltid ligger på att kvinnan ska få bästa möjliga förlossnin­gsupplevel­se – men hon vill samtidigt lyfta riskerna med kejsarsnit­t.
Åsa Pontén betonar att fokus alltid ligger på att kvinnan ska få bästa möjliga förlossnin­gsupplevel­se – men hon vill samtidigt lyfta riskerna med kejsarsnit­t.
 ?? BILD: JARI VÄLITALO ??
BILD: JARI VÄLITALO
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden