Hallands Nyheter

Unika Saabmodell­er lockar besökare från hela världen

Trots att Saab inte längre tillverkar bilar lockas nyfikna från hela världen till Saab Car Museum i Trollhätta­n. Intendent Peter Bäckström minns fortfarand­e det trygga puttrande ljudet från pappans savannbrun­a Saab.

- Anna Liljemalm livsstil@gp.se

Nu drömmer han om en Saab 99 Kombi Coupé årsmodell 1974 eller 1975 i färgen indiskt gul. – Då vore samlingen komplett!

Det har kallats för en av Sveriges mest intressant­a bilar. Intendent Peter Bäckström är nöjd med den beskrivnin­gen, men han stannar inte där. Han tycker att det är en nationalkl­enod.

Bilen framför oss tillverkad­es redan år 1946. Ändå syns inga repor och den svarta lacken är alldeles spegelblan­k. I bakrutan står det ”EXPR-VAGN” i versaler, en förkortnin­g för experiment­vagn.

Vi tittar på världens första Saab, eller ”ursaaben” som den också kallas. Karossen är handgjord och de mekaniska delarna plockades ihop från andra bilar. Det är svårt att tro att den 78 år gamla prototypbi­len har provkörts många tusen mil på olika underlag. Bara den nötta stolskläds­eln skvallrar om att den använts ordentligt.

Allt började med att Svenska Aeroplan Aktiebolag­et, Saab, hade onödigt stor kapacitet att tillverka flygplan åt det svenska flygvapnet. Efter andra världskrig­et behövde delar av verksamhet­en läggas ner eller ställas om. Ursaaben skulle bli starten på ett nytt bilmärke. Några år senare startade bolaget serieprodu­ktion av den lilla familjebil­en, i något nedtonad version.

– Ursaaben påminner tydligt om en flygplansv­inge. Jag tycker själv att det aerodynami­ska formspråke­t är fantastisk­t. Den här bilen liknande ingen annan bil, men det var värt att ha en bil som såg ut som en groda om man kunde spara en kaffekopp med bensin per mil, säger Peter Bäckström.

Vi befinner oss på Saab Car

Museum i Trollhätta­n. Här finns 85 bilar utställda. Förutom Ursaaben hittar vi exklusiva bilmodelle­r som sålts till Amerika och rallybilar som en gång i tiden vunnit stora tävlingar.

Peter Bäckströms kollega är just i färd med att posta tre svensksprå­kiga tidningar och en bok till en entusiast i Taiwan. I förra veckan hade de två turister från Peru och en från Nya Zeeland på plats i museet.

– Överallt där Saab har sålts som bil finns det en frapperand­e kärlek till det här varumärket. Det är oerhört roligt att se. Häromåret röstades Saab fram som världens mest saknade bilmärke, säger Peter Bäckström.

Som intendent är det hans jobb att säkra samlingarn­a och all dokumentat­ion för framtiden. I grunden är han maskininge­njör. Innan han började på museet år 1995 arbetade han med teknisk utveckling på Saab i elva år och han beskriver sig själv som något av en nörd.

– De svenska Saabarna användes som folkhemsbi­lar och tjänstebil­ar, men de Saabar som gick på export var de exklusiva variantern­a med de största motorerna och med all extrautrus­tning. Utomlands har Saab varit något väldigt exklusivt, säger Peter Bäckström.

Med stora tillverkar­e som både Saab och Volvo fick ett litet land som Sverige tidigt en framståend­e position inom biltillver­kning. Genom åren har bolagen också sporrat varandra. Att Saab gick i konkurs år 2011 har inte hindrat bilisterna från att fortsätta gnabbas om vilket bilmärke som egentligen är bäst.

– Jag tycker fortfarand­e att det är roligt att underblåsa den här rivalitete­n. Volvo har haft duktiga affärsmän, för deras tillverkni­ng finns ju fortfarand­e kvar. Men när Saab gick i konkurs var det många av våra fordonsing­enjörer som gick till Volvo, så vi brukar skämtsamt säga att det var först då som Volvo blev rolig att köra, säger han.

Det är en färgglad samling bilar som ställs ut på museet. Här finns opalgröna och taxigula exemplar. Själv är Peter extra förtjust i de röda Saabarna och han har flera sådana hemma i garaget. Favoritfär­gen är ”toreador red” eller tjurfäktni­ngsröd. Rallyförar­en Erik Carlsson satte bilmärket på kartan med bilar i just den kulören.

– Han var den stora mannen i den lilla Saaben som slog alla när han vann Monte Carlorally­t två år i rad och tre år i rad i Rac-rallyt. Det var enormt!

Ett gäng gamla rallybilar finns redan represente­rade på museet. Hans nästa mål är i stället att lokalisera en Saab 99 Combi Coupé årsmodell 1974 eller 1975 i färgen indiskt gul.

– Vår samling på museet har en svaghet och det är att vi inte har så många folkhems-saabar. De har liksom inte sparats på samma sätt, och det har varit lättare att få tag i de exklusivar­e modellerna. Men jag ger inte upp.

Den första bilen Peter Bäckström någonsin körde var förstås en Saab – och inte vilken som helst. Det var pappans antilopbru­na Saab 99, årsmodell 1977. Peter Bäckström tog körkort så fort han var tillräckli­gt gammal och när det blev dags att köpa den första egna bilen blev det också en Saab. Än i dag kör han gärna sin gamla tjänstebil i ljusblå metallic.

Har du bara ägt Saab?

– Jag måste medge att jag har syndat lite på den fronten. Jag har haft en Volkswagen 1300, men till mitt försvar var den väldigt billig. En Volvo 144 har också passerat mitt ägande. Och i dag har jag faktiskt en elbil också, en Fiat 500, men om jag kör den till jobbet så parkerar jag den synnerlige­n diskret.

Peter Bäckström minns fortfarand­e hur det kändes när Saab gick i konkurs. Det blev en av de största konkursern­a i svensk historia och även för honom innebar det bråda dagar. Han fick svara på frågor om museets bilar från intressera­de spekulante­r över hela världen. Till slut blev det Trollhätta­ns stad, Saab AB och Wallenberg­stiftelsen som tog över museet.

Länge kände han en sorg när han gick förbi det tomma fabriksomr­ådet där Saab en gång i tiden huserade, men nu har det ändrats.

– Det skapas just nu ett industrite­kniskt campus på markerna. Bland annat Polestar har etablerat sig och det tycker jag är oerhört glädjande. Det är ett fint sätt att knyta ihop då och nu.

” Jag har haft en Volkswagen 1300, men till mitt försvar var den väldigt billig. En Volvo 144 har också passerat mitt ägande.

Peter Bäckström

 ?? ??
 ?? ?? Saab Car Museums samlingar innehåller runt 120 bilar men alla är inte utställda.
Saab Car Museums samlingar innehåller runt 120 bilar men alla är inte utställda.
 ?? ?? Själv är Peter Bäckström extra förtjust i de röda Saabarna. Favoritfär­gen är ”toreador red” eller tjurfäktni­ngsröd.
Själv är Peter Bäckström extra förtjust i de röda Saabarna. Favoritfär­gen är ”toreador red” eller tjurfäktni­ngsröd.
 ?? ?? Museet i Trollhätta­n lockar turister och bilentusia­ster från hela världen.
Museet i Trollhätta­n lockar turister och bilentusia­ster från hela världen.
 ?? BILD: SANNA TEDEBORG ?? Peter Bäckström, intendent på Saab Car Museum i Trollhätta­n, med Saabs första bilmodell, Saab 92001. Innan han började på museet arbetade han i 23 år på Saab.
BILD: SANNA TEDEBORG Peter Bäckström, intendent på Saab Car Museum i Trollhätta­n, med Saabs första bilmodell, Saab 92001. Innan han började på museet arbetade han i 23 år på Saab.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden