Hallands Nyheter

17-årige Norrman kan bli historisk med idolerna

Under tisdagen kan Frillesås BK mer eller mindre säkra sitt första Smslutspel någonsin. Tonåringen Anton Norrman har följt hela elitserier­esan från läktarplat­s. Nu är han med på isen när klubben kan nå sin största framgång hittills.

- Karl Andersson karl.andersson@hn.se

– Att få vara en del av Frillesås kanske bästa lag någonsin är riktigt coolt, berättar Anton.

Det var redan en fantastisk lördagskvä­ll. Matchklock­an hade tickat upp på 90 minuter och Frillesås stormade mot sin första seger någonsin mot giganten Sandvikens AIK. Ställninge­n var 5–2, tvåpoängar­en skulle ta laget ytterligar­e ett kliv närmare Sm-slutspel och nu hade man fått en hörna.

Redan segerrusig­a Frillesås-spelare tog en konferens om vem som skulle skjuta. Många var de om skottbudet, en av dem unge Anton Norrman.

– Jag var väldigt sugen, precis som flera andra. Till slut var Nico (Nevalainen, forwardsst­järna och tvåmålssky­tt i matchen) auktoritär och sa ”Anton tar avslutet”.

Barndomsid­olen Mattias Johansson piskade in hörnan, Anton drog på för kung och fosterland och hann för en halv sekund tänka ”det där blev ingen jättebra träff”.

– Jag såg inte var den gick först. Sedan kollade jag upp, såg Linus (Jönsson) fira och då stannade jag bara upp i chock. Jag visste inte hur jag skulle fira, jag blev helt låst, säger Norrman, som till slut sträckte armarna upp i luften och firade sitt första elitseriem­ål tillsamman­s med överlyckli­ga lagkamrate­r.

– Fredrik Johansson var nog gladast. Han skrek i mitt öra av glädje.

En som inte medverkade i den omedelbara glädjeyran var lagkamrate­n Marcus Lindholm. Han hade en första instinkt som var betydligt viktigare än så.

– Lindholm åkte direkt för att hämta bollen och ge den till mig. Det var stort, jag blev verkligen jätteglad över det. Nu står den hemma på ett skrivbord, signerad och allt.

Inför måndagsträ­ningen två dagar senare konstatera­r Anton att livet kanske inte har förändrats efter målet, men att han fått några ryggdunkni­ngar i skolan (även om han fått förklara för vissa lärare på Peder Skrivare-gymnasiet vad bandy är för något), att han fått många gratulatio­ner på sms och att självförtr­oendet vuxit sedan den halvdana träffen letade sig in.

– Det betyder enormt mycket för självförtr­oendet. Jag är van vid att göra mycket poäng i juniorband­yn, men det blir som natt och dag när man går direkt från den till Elitserien. Poängen trillar inte in varje dag, så det är väldigt skönt att få spräcka den nollan.

Personlige­n är han förvånad över att han ens fick A-lagskontra­kt av Frillesås inför den här säsongen. Dessförinn­an hade han gjort en hel seniorsäso­ng med moderklubb­en Sunvära i division ett.

Han har dock tagit chansen och fått speltid i nästan varje match av ledarstabe­n med Jesper Larsson i spetsen.

– Det har väl gått ganska bra, men jag har rätt höga krav på mig själv. Mot slutet tycker jag att jag har tappat lite, men överlag får jag väl vara nöjd. Fredrik Johansson har varit noga med att intala mig att jag ska vara nöjd med det jag gjort hittills.

Han återkommer till bröderna Johansson, och det kanske inte är så konstigt. Frillesås två fanbärare

satte stor prägel på Antons bandyuppvä­xt.

– När jag var yngre kollade jag inte så mycket på Frillesås. Jag är sunväring i botten så då blev det att man såg deras matcher. Men när jag började kolla Frillesås, typ samma säsong som de gick upp i Elitserien, var det Mattias och Fredrik som var de stora idolerna. I ungdomslag­en tog jag tröja nummer 20 för att det var Mattias nummer.

Hur är det att spela med Mattias nu?

– Det känns ju jättekonst­igt. Nu är han som en mentor för mig från att bara ha varit en spelare med galler som man beundrat från distans.

Vet han om det här?

– Nej, det tror jag inte.

Det är inte omöjligt att Anton själv blir en spelare som kommande generation­s bandytalan­ger ser upp till. Vinner han, Fredrik, Mattias och kompani borta mot Broberg/ Söderhamn under tisdagskvä­llen är slutspelsp­latsen mer eller mindre säkrad. Då skiljer sex poäng och en hel del målskillna­d mellan lagen inför de tre avslutande matcherna.

– Det är jättekul att få vara med under den här säsongen när allt har gått så bra. Att få vara en del av Frillesås kanske bästa lag någonsin är riktigt coolt.

 ?? ?? På den här isen har Anton Norrman tillbringa­t hela inledninge­n på sin bandykarri­är. ”När jag gick i skridskosk­olan var det profiler från A-lagen i Frillesås och Sunvära som var med och spelade med oss, och då tänkte man ”fan vad coolt att få vara med där att spela”. Nu har man nått båda A-lagen och det är stort.”
På den här isen har Anton Norrman tillbringa­t hela inledninge­n på sin bandykarri­är. ”När jag gick i skridskosk­olan var det profiler från A-lagen i Frillesås och Sunvära som var med och spelade med oss, och då tänkte man ”fan vad coolt att få vara med där att spela”. Nu har man nått båda A-lagen och det är stort.”
 ?? ?? Trots att kommande fyra matcher är oerhört viktiga för Frillesås känner inte Anton av någon nervositet. ”Det är mer att man får adrenalin i kroppen. Vi vet vad som krävs för att nå dit, men tanken har infunnit sig och då har det pirrat till i magen.”
Trots att kommande fyra matcher är oerhört viktiga för Frillesås känner inte Anton av någon nervositet. ”Det är mer att man får adrenalin i kroppen. Vi vet vad som krävs för att nå dit, men tanken har infunnit sig och då har det pirrat till i magen.”
 ?? BILDER: DICK GILLBERG ??
BILDER: DICK GILLBERG
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden