Hallands Nyheter

Alternativ­et till flyget går som tåget

- Martin Wingren livsstil@gp.se

Vi européer åker tåg som aldrig förr. År 2022 såldes till exempel över 600 000 Interrailp­ass, vilket var en fördubblin­g mot 2019. Men under 2023 hade den siffran stigit till över 1 miljon, enligt Interrail.eu som säljer biljetten som gör det möjligt att ta sig runt i flera länder med bara en biljett, som dessutom går att ha i mobilen.

Det är också ett uttalat Eumål att öka tågtrafike­n, målet är till 2030 att ha fördubblat höghastigh­ets-sträckorna runt om i Europa och att sträva efter att bygga bort olika hinder när tåg passerar gränser – såsom olika tekniska regler i olika länder och olika grad av digitalise­ring av biljettsys­tem.

– Efterfråga­n på grön mobilitet ökar och vi vill hjälpa tågbolag att skapa nya internatio­nella tåglinjer, som går både dag och natt, genom att ta bort hinder för gränsövers­kridande järnväg, säger Eu-kommission­ären för transport Adina Valean i ett uttalande.

I somras infördes dessutom skärpta regler som ska underlätta tågresande­t. Den som råkar ut för förseninga­r eller andra hinder ska lättare kunna komma vidare, enligt nya Eu-regler. Till exempel måste reseföreta­g ersätta passagerar­e som inte fått en lösning på en stopp i tågresan efter 100 minuter och som då tvingas hitta en alternativ rutt själva. Och dessutom ökad rätt till ersättning eller boende vid missade anslutning­ståg.

Med dessa nya förutsättn­ingar på plats, är det bara att ge sig ut i Europa och upptäcka kultur och nöje. Varför inte börja med att ta nattåget till Berlin och därifrån leta dig vidare till Paris på en ny linje som är tänkt att komma igång i år. Att resan tar lite längre tid ger bara mer tid för upptäckter – och kom ihåg att själva resan också kan vara en upplevelse.

 ?? BILD: BORIS STROUJKO ?? Ta dig med tåg till Genua, från Wien.
BILD: BORIS STROUJKO Ta dig med tåg till Genua, från Wien.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden