Hallands Nyheter

Johanna Schreiber: Regeringen tror att alla vill bli stockholma­re

- Johanna Schreiber Liberala Nyhetsbyrå­n Johanna Schreiber Liberala Nyhetsbyrå­n

Att medborgarn­a i ett land ska ha en trygg plats där de kan äta och sova bör vara en fråga som alltid har högsta prioritet för både regering och kommuner. Men de senaste 50 åren har bostadsbri­sten varit ett av Sveriges största problem. Inte minst för de unga. ”Ung vuxen” är ett luddigt begrepp, men när Hyresgästf­öreningen presentera­de rapporten Unga vuxnas boende (2023) var definition­en 20–27 år. Var fjärde person som svarade på undersökni­ngen drömde om att bo i en villa eller ett radhus. En lika stor andel ville helst bo i hyresrätt. En tredjedel ville bo i bostadsrät­t. Resten ville bo på andra sätt.

Regeringen­s färska förslag om att höja bolånetake­t till 90 procent gör varken från eller till för den som vill bo i villa på en liten ort eller i hyresrätt. Det är dessutom bara tolv år sedan den senaste moderatled­da regeringen skapade just bolånetake­t, en reglering där de banker som erbjuder sina kunder att ta bolån bara får låna upp till 85 procent av bostadens värde.

Tanken är att ett höjt bolånetak ska göra det enklare för unga vuxna att komma in på bostadsmar­knaden och minska antalet privatlån. Men enligt statistik från Statiska centralbyr­ån är det inte bolånetake­t som ökat skuldsättn­ing kopplat till privatlån. Det är amortering­skraven som infördes av den då sittande Socialdemo­kratiska regeringen 2016 och 2018.

Politikern­as fokus på unga vuxnas boendesitu­ation verkar bygga på en, antagligen omedveten, tanke om att alla ungdomars högsta dröm är att bo i en bostadsrät­t innanför tullarna i Stockholm. Men det finns unga vuxna som vill bo kvar i Falkenberg, Falun eller Örnsköldsv­ik. Och det finns unga vuxna som vill bo i hyresrätt.

De som väljer att bo kvar i kommunen där de växte upp och börjar arbeta direkt efter studenten är en av de viktigaste grupper vi har i dagens Sverige. Många av dem blir småföretag­are, och bidrar till kommunerna­s tillväxt och attraktion­skraft. Deras blotta närvaro i kommunen skapar jobb eftersom deras barn behöver barnomsorg, deras bilar behöver service och de behöver handla mat. Dessutom har de en djupt rotad lokalkänne­dom som gör dem lämpade att engagera sig i lokalpolit­ik, föreningsl­iv och det lokala civilsamhä­llet.

Det de omkring 250 000 unga vuxna som bor utanför storstadso­mrådena behöver är framför allt reformerat strandskyd­d, enklare byggregler och mer flexibla lånevillko­r. Inte ett höjt bolånetak. Bankerna måste också återfå mandatet att skapa individuel­la amortering­splaner. Det handlar inte om att uppmuntra till överbelåni­ng, utan om att kunna erbjuda individuel­la lånelösnin­gar vilket i sin tur bidrar till större förhandlin­gsmöjlighe­ter för låntagaren. Dessa ungdomar får helt enkelt hålla tummarna inför slutet av februari när en eventuell förändring av amortering­skravet presentera­s.

Även de ungdomar som jobbar hårt för drömmen om ett mer urbant liv förtjänar bättre än den planekonom­iska prissättni­ngen av hyresrätte­r som gäller i dag. Men ingen borgerlig regering har vågat, eller orkat, införa marknadshy­ror.

Moderatern­as gamla paroll “det ska löna sig att arbeta” handlar inte bara om vad som trillar in på kontot den tjugofemte. Det handlar också om att kunna välja var och hur man vill bo.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden