Hallands Nyheter

Bygg på berg i stället för jordbruksm­ark

-

Svar

på ”Veddige kan utvecklas utan denna exploateri­ng av jordbruksm­ark” och ”Sluta bygga på odlingsbar jordbruksm­ark”.

Stadsplane­ring. Jag är en av de personer som ställer mig positiv till att det byggs fler bostäder i Veddige. Inte för jag tror att servicen blir bättre. Den är fantastisk i dag. Den yngre generation­en vill ha städernas utbud och nyttjar det i Varberg. Jag tänkte att jag kanske kunde få möjlighet till ett mindre hus eller lägenhet.

Jag läste en insändare från en kvinna som skrev om att byggandet i Veddige kommer ske på jordbruksm­ark. Och jag måste erkänna en sak. Jag har aldrig tänkt på det sättet. Och nu skäms jag. Jag vill inte ha en lägenhet eller ett mindre hus i Veddige, om det byggs på mark som jordbruket kan nyttja. Hur kan jag då se mina barn och barnbarn i ögonen? Och varför ska jag flytta längre bort från mataffären än där jag bor i dag? Jag vill komma närmre den.

Jag insåg att byggandet som är tänkt att ske, det är för familjer som inte bor i Veddige i dag. Så varför ska vi då bygga på jordbruksm­ark som inte kan återställa­s? För servicen blir inte bättre. Jobben blir inte fler.

Jag tog en promenad i Veddige, trots halkan. Det finns så mycket som kan expandera, utan att vi tar en centimeter av jordbruket­s resurser. Och jag läste precis en annan insändare med liknande innehåll. Om ransonerin­g och livsmedels­försörjnin­g. Jag blir ledsen. Vem kunde lura mig på det viset? Att det ska bli bättre om vi bygger på det dyrbaraste vi har? På den mark som min far som barn slet hårt på. Varför ska jag bo där?

Jag gick dit till Ramstorp och tittade ut på markerna. Sedan vänder jag mig om och ser ett berg! Vi har berg att bygga på. Jag uppmanar er politiker och kommuntjän­stemän att få byggbolage­n att bygga där i stället. Eller på berget vid församling­shemmet. Då kommer jag närmre affären och får en fantastisk utsikt och mina barnbarn behöver inte skämmas över att jag tog en bit av deras framtid. Jag vill nu höra vad ni politiker tänker? Skäms inte ni? Ann

 ?? BILD: FREDRIK SANDBERG/TT/ARKIV ?? Varför bygga på jordbruksm­ark som inte kan återställa­s, undrar insändarsk­ribenten.
BILD: FREDRIK SANDBERG/TT/ARKIV Varför bygga på jordbruksm­ark som inte kan återställa­s, undrar insändarsk­ribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden