Hallands Nyheter

Missa inte Ai-tåget!

-

Genom att våga använda oss av AI kan vi spara tid, resurser och skattepeng­ar inom kommunen, skriver sex M-politiker.

Teknik. Artificiel­l intelligen­s upplevs som central för samhällets digitala omställnin­g. AI kan analysera stora mängder data för att extrahera relevanta insikter och mönster samt förutse och förhindra problem innan de uppstår. AI kan även automatise­ra rutinmässi­ga och tidskrävan­de uppgifter, vilket frigör tid och resurser, med mera, med mera. Tekniken har enorm potential inom olika branscher, inte minst inom kommunsekt­orn.

Våren 2023 presentera­de Falkenberg­s Näringsliv­schef ett innovativt näringsliv­sprojekt där AI:S möjlighete­r stod i fokus. Målet med projektet var att attrahera start-ups och befintliga företag med stark innovation­skraft inom hållbarhet och teknikutve­ckling. Samt stärka regionens konkurrens­kraft genom att påskynda utveckling­en av innovativa och hållbara affärsmode­ller genom att stödja företagens omställnin­g till hållbara lösningar och främja teknikinte­gration med hjälp av AI.

Projektet skulle även kunna hjälpa till att utveckla Falkenberg­s kommuns arbete med smarta digitala lösningar på många plan och områden med hjälp av AI.

Projektet återremitt­erades för att utredas i vilken organisati­onsform arbetet skulle drivas. Resultatet av utredninge­n presentera­des hösten 2023 och visade att den föreslagna stiftelsef­ormen inte var lämplig. Utredninge­n saknade dock alternativ till vilken form som skulle vara passande att driva projektet i (till exempel ett kommunalt aktiebolag) för att bland annat kunna ta emot extern finansieri­ng.

Nu är det nytt år och utveckling­en av AI fortsätter rusa fram. Falkenberg­s kommun står och stampar eftersom den högsta ledningen inte kan bestämma i vilken organisati­onsform arbetet ska bedrivas. Nu riskerar vi att missa tåget på grund av långdragna utrednings­uppdrag

” Nu riskerar vi att missa tåget på grund av långdragna utrednings­uppdrag och eventuella omorganise­ringar.

och eventuella omorganise­ringar. Vi måste våga ta klivet och hänga på utveckling­en nu när möjlighete­n har öppnat sig och ligger framför våra fötter.

Genom att våga använda oss av AI kan vi spara tid, resurser och skattepeng­ar inom kommunen. AI kan hjälpa oss tolka vår data och ge oss bättre beslutsund­erlag. AI kan hjälpa oss att analysera och tolka vår omvärld och se till att våra arbetssätt blir mer effektiva. Med hjälp av AI kan vi skapa det företagen i Falkenberg efterfråga­r, nämligen förenklade och förbättrad­e e-tjänster. Låt inte företagen vänta på utrednings­uppdrag och omorganise­ring.

Om vi bara vågar så kan AI bli en viktig pusselbit i vårt arbete med att uppfylla våra tre övergripan­de mål i den gemensamma politiska viljeinrik­tningen:

Utbildning och omsorg med hög kvalitet

Ett föredöme inom hållbarhet och trygghet

Sveriges bästa näringsliv­skommun

Kompetense­n finns, viljan bland personalen finns, pengarna finns – varför har inget hänt sedan hösten 2023?

Moderatern­a vill att det ledande styret omgående låter vår kompetens inom AI på näringsliv­savdelning vara starkt drivande i kommunens utveckling­sarbete och visa hur AI kan ta Falkenberg till nästa nivå.

Påbörja arbetet nu för falkenberg­arnas bästa!

Sandra Johansson (M) opposition­sråd Falkenberg­s kommun

Johan Idmark (M) Charlotta Jonson (M) Michael Svensson (M) Göran Janko (M) Ninni Gustavsson (M)

 ?? BILD: HASSE HOLMBERG/TT/ARKIV ?? Ai-tekniken har enorm potential inom olika branscher, inte minst inom kommunsekt­orn, skriver debattörer­na.
BILD: HASSE HOLMBERG/TT/ARKIV Ai-tekniken har enorm potential inom olika branscher, inte minst inom kommunsekt­orn, skriver debattörer­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden