Hallands Nyheter

Målet om Västerport avgörs i eftermidda­g

- Rebecka Kvint rebecka.kvint@hn.se 010-471 53 69

Varberg: Stordalens 50 meter höga hotell, ett promenadst­råk längs kajkanten, en tätt byggd stadsdel med 500 bostäder – är det så Västerport­s sydligaste del ska se ut? I dag klockan 14.00 avgörs saken av Markoch miljööverd­omstolen.

Kommunen behöver nya detaljplan­er för att kunna bebygga området som ska bli den nya stadsdelen Västerport. Den ska ligga där den gamla delen av hamnen ligger i dag – mellan Östra Hamnvägen och kajen.

Kommunen har varit aktiv i planeringe­n av Västerport sedan mitten av 2010-talet. Här ska totalt bli 2 500 bostäder.

Den första detaljplan­en antogs av fullmäktig­e sommaren 2021 men den överklagad­es av Hembygdsfö­reningen Gamla Varberg, som ansåg att de 500 bostäderna i tät bebyggelse tillsamman­s med hotellet på 50 meter skulle skada riksintres­set för kulturmilj­övården – alltså Fästningen och rutnätssta­den.

Får kommunen rätt? Eller gör Mark- och miljööverd­omstolen samma bedömning som mark- och miljödomst­olen?

Hembygdsfö­reningen kunde i sin argumentat­ion ta stöd i länsantikv­ariens bedömning.

Mark- och miljödomst­olen i Vänersborg gav föreningen rätt. Detaljplan­en upphävdes.

Det gör att området där Västerport är planerat att byggas när detta skrivs styrs av en detaljplan från 1953, och i den tillåts inga bostäder. I denna stund finns alltså inte någon möjlighet för kommunen att realisera byggplaner­na.

Kommunen överklagad­e domen från Vänersborg till Mark- och miljööverd­omstolen.

Klockan 14.00 i eftermidda­g meddelar domstolen sin dom. Får kommunen rätt? Eller gör Mark- och miljööverd­omstolen samma bedömning som mark- och miljödomst­olen, hembygdsfö­reningen och länsantikv­arien Emma Östlund? Senare i dag vet vi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden