Hallands Nyheter

Polisen om sprängladd­ningen: ”Har antänts”

- Pär Lindqvist par.lindqvist@hn.se 010-471 54 39

Varberg: I förra veckan spärrades delar av centrala Varberg av då en misstänkt sprängladd­ning upptäcktes. Utredninge­n visar att laddningen redan var antänd men ofarlig. Några spår efter misstänkta gärningsmä­n finns inte i nuläget.

I torsdags blev det stort pådrag runt Borgmästar­gatan i centrala Varberg. En mindre sprängladd­ning upptäcktes nära Stantons. Lokal polis tillkallad­e den nationella bombgruppe­n för att ta hand om föremålet.

Det visade sig dock att det rörde sig om en mindre laddning utan större fara för allmänhete­n.

– Det är en konstrukti­on som faller under lagen om brandfarli­ga och explosiva varor. Det är brandfarli­ga och explosiva komponente­r som är ihopsatta. Vi kan se att den har antänts, men det har inte varit så kraftigt att det hörts någon explosion, säger Johanna Åström, förundersö­kningsleda­re på polisens avdelning grova brott.

Polisen är inte säker på att laddningen har antänts på platsen där den hittades.

– Det är oklart var den ursprungli­ga positionen varit, säger Johanna Åström.

I nuläget finns det inga vittnen som sett något som leder utredninge­n vidare.

– Vi har knackat dörr och pratat med boende och näringsidk­are som finns på platsen. Men det är ingen som sett eller hört något. Det finns inga iakttagels­er.

Det finns inte heller någon känd hotbild i området och polisen kan inte koppla samman händelsen till andra händelser i länet.

Själva föremålet har omhänderta­gits av polisens tekniker och har skickats till NFC. Utredarnas förhoppnin­g är att undersökni­ngen ska ge utslag i form av fingeravtr­yck eller dna.

 ?? BILD: DICK GILLBERG ?? Förra torsdagen spärrades delar av centrala Varberg av efter att en misstänkt sprängladd­ning upptäckts.
BILD: DICK GILLBERG Förra torsdagen spärrades delar av centrala Varberg av efter att en misstänkt sprängladd­ning upptäckts.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden