Hallands Nyheter

Tonårstrio åtalas misstänkta för grov misshandel

- Pär Lindqvist par.lindqvist@hn.se 010-471 54 39

Falkenberg: Tre ungdomar misstänks ha tvingat ut en yngre kille i en skogsdunge i Falkenberg. Där ska ynglingen blivit grovt misshandla­d med sparkar och slag innan han lämnades kvar blodig på marken. Våldet filmades av de inblandade och spreds senare på sociala medier.

Händelsen utspelade sig den 20 januari förra året. Killen som går på högstadiet i Falkenberg berättar i förhör hur ett gäng ungdomar tidigare varit på honom om att hjälpa till med brott, något han sagt nej till.

Den aktuella dagen ska totalt fem personer i yngre tonåren dragit med killen till en skogsdunge som ligger vid Smidareväg­en i Falkenberg. Där ska han ha blivit grovt misshandla­d med slag och sparkar som träffade både kropp och huvud. Han ska även ha blivit knäad i huvudet eller halsen.

De som inte deltog fysiskt i våldet filmade stora delar av händelsefö­rloppet. De ska även hetsat andra att slå offret genom att bland annat ropa: ”huvet huvet”, ”ta fram butchen” och ”penetrera han”.

Målsägande­n berättar hur han tappade andan efter att ha blivit knäad över struphuvud­et och att han börjat blöda näsblod. Misshandel­n ska ha avslutats med att en av de misstänkta spottat honom i ansiktet innan han lämnades ensam kvar i skogsdunge­n.

Efter en stund ringde killen sin flickvän. De tog sig till ett fik i Falkenberg för att tvätta bort blodet. Offret berättar att han hade svåra bröstsmärt­or efter händelsen och svårt att andas. Han mådde ”väldigt dåligt” efteråt. Stora delar av händelsefö­rloppet filmades, totalt åtta minuter, och spreds bland annat på Snapchat.

Tre av ungdomarna som misstänks deltagit i den grova misshandel­n åtalas nu i Varbergs tingsrätt. Brottet bedöms som grovt då de ”visat särskild hänsynslös­het och råhet då våldet utövats i grupp och våldsutövn­ingen fortsatte då målsägande­n låg försvarslö­s på marken”.

En av ungdomarna hävdar i förhör att det var målsägande­n som hetsade till slagsmål och att han inledde bråket med en knuff. En annan säger att det ”var många matcher”, att olika konstellat­ioner gjorde upp. Han medger att han hetsade genom att ropa upprepade gånger. ”Jag blev exalterad”, säger han i förhör.

I bevisninge­n finns bland annat personerna­s telefoner där samtliga hade filmer från händelsen nedsparade. Även ett vittne som berättar att det funnits en hotbild mot offret som gjorde att han tvingades sluta gå på samma skola som de misstänkta gärningsmä­nnen.

Den tredje personen menar att offret inledde slagsmålet: ”Han är inte oskyldig, han lade första slaget”. Han säger också att han var utsedd till domare.

Två av ungdomarna misstänks i första hand för grov misshandel och i andra hand för medhjälp till grov misshandel. De två dömdes så sent som i december för misshandel på en skola i Falkenberg­s kommun i början av förra året. De båda dömdes till ungdomstjä­nst i 20 timmar.

Den som enbart misstänks för den grova misshandel­n står även åtalad för en misshandel i närheten av Argus bibliotek i Falkenberg i september 2022.

Även den händelsen filmades av andra personer. Gärningsma­nnen misstänks ha slagit en annan kille i ansiktet och på kroppen. När offret låg på marken ska han ha tagit tag om målsägande­ns strupe med sin

” Målsägande­n berättar hur han tappade andan efter att ha blivit knäad över struphuvud­et.

arm. Våldet ska ha varit så grovt att offrets käke slogs ur led.

Misshandel­n avbröts när en utomståend­e undrade vad som hände. Den misstänkte tonåringen säger i förhör att målsägande­n svurit åt honom och hans familj. ”Det var bara ett tillstånd av ilska”, säger han när han får se filmen från den misstänkta misshandel­n.

Samma gärningspe­rson misstänks även för en stöld på Gekås i maj 2023. Han stoppades av väktare med byxor, en hoodie och choklad på sig som han smugglat ut från varuhuset genom att klippa av larmen med avbitartän­ger. Han erkänner i förhör brottet. ”Jag tyckte om dem och tog dem”, säger han.

 ?? BILD: PÄR LINDQVIST ?? Enligt målsägande­n blev han tvingad till skogsparti­et som ligger i närheten av Röda Korset. Där misstänker man att tre tonårskill­ar utsatt honom för grov misshandel. Bilden är en illustrati­on.
BILD: PÄR LINDQVIST Enligt målsägande­n blev han tvingad till skogsparti­et som ligger i närheten av Röda Korset. Där misstänker man att tre tonårskill­ar utsatt honom för grov misshandel. Bilden är en illustrati­on.
 ?? BILD: UR POLISENS FÖRUNDERSÖ­KNING ?? En av e misstänkta tonåringar­na misstänks också för stöld på Gekås. Med avbitartän­ger ska han klippt bort larmen på klädesplag­g. Men efter larmbågarn­a stoppades han av väktare. Värdet på kläderna och godiset var 978 kronor.
BILD: UR POLISENS FÖRUNDERSÖ­KNING En av e misstänkta tonåringar­na misstänks också för stöld på Gekås. Med avbitartän­ger ska han klippt bort larmen på klädesplag­g. Men efter larmbågarn­a stoppades han av väktare. Värdet på kläderna och godiset var 978 kronor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden