Hallands Nyheter

Sen kvittering gör att drömmen får vänta för Frillesås

- Mattias Nilsson mattias.nilsson@hn.se

Nico Nevalainen­s två mål i andra halvlek satte Frillesås BK i ett guldläge att skriva historia. Men hemmalaget­s 5-5-kvittering, sex minuter före full tid, gör att man får vänta ett tag till på att uppnå drömmen om slutspel. – Vi var nära att vinna men de hade också många chanser så det var väl rättvist med kryss, säger Nico Nevalainen.

När Frillesås BK beträdde isen i Helsingehu­s arena så suktade hallänning­arna efter en sak: att för första gången i klubbens historia ta sig till ett Sm-slutspel.

Saken skulle vara biff, eller i alla mer eller mindre klar vid seger, tack vare rejält plus i målskillna­den.

FBK gick på knock direkt men det var inte i målväg. Kaptenen Fredrik Johansson körde ihop med Martin Söderberg alldeles i början och Broberg-spelaren som gjort sexton mål på femton matcher, blev groggy. Han fick utgå, men kunde så småningom komma in på isen och spela vidare.

Hemmalaget som också jagar slutspel tog ledningen i nionde minuten. Lyran var fin från Daniel Jonsson, likaså nedtagning­en av målskytten Jesper Öhrlund som även gjorde 2-0 – och hade bud på ett tredje mål i första halvlek, om det inte vore för Johannes Gustafsson i Frillesås mål.

Frillesås offensiv var blek i halvlek ett. Det var som sagt närmare 3-0 än en reducering. Tränaren Jesper Larsson tog en time-out. Därefter klämde Oskar Lundgren in en vänsterhör­na. Ex-fbk:aren Karl Tagesson brände ett friläge men Broberg ledde med uddamålet halvvägs.

– Det var ett tag sen man gjorde ett hörnmål. Skönt för laget också.

Det var psykologis­kt viktigt, säger Oskar Lundgren i Sportexpre­ssens webbsändni­ng.

Han berättar också vad som sas vid time-outen.

– Det är inga svåra grejer. Det handlar om att åka mer skridskor, de går fortare inomhus. Vi kommer från match ute med tung is mot Sandviken. Vi behövde vakna till liv. Vi har käkat oss in i matchen. De har kniven mer mot strupen än vad vi har. Jag tror vi kan utnyttja det.

Andra halvlek blev en mer öppen och svängig historia där målen trillade in – åt båda håll. Frillesås kvitterade till 2-2 genom Marcus Lindholm – där Mattias Johanssons skottpassn­ing lurade hela Broberg-försvaret upp på läktaren.

Hemmalaget tog ledningen igen med både 3-2 och 4-3 – det sista målet efter stort artisteri av Robin Öhrlund dribblade bort fem spelare innan han serverade Matteus Liw. Samtidigt kvitterade August Klang (3-3) och 4-4 Nico Nevalainen på hörna. 5-4 till Frillesås kom i 77:e minuten och återigen var det Nico Nevalainen, hans 20:e mål för säsongen, som höll sig framme efter att Mattias Johansson återigen visat magnifikt spelsinne.

Där började FBK vädra åttondelsf­inal men Jesper Öhrlund åkte sig igenom och kunde, trots att det osade offside, göra Brobergs 5-5 – sex minuter före full tid.

– Vad ska man säga? Det böljade fram och tillbaka. Vi lyckades vända, men sen ser man till helheten då är vi väl supernöjda med kryss borta mot Broberg, säger assisteran­de tränaren Mathias Johansson.

Att det var för mycket tankar på slutspel höll inte Nevalainen med om.

– Nej, vi pratade om att vi ska gå ut och köra vår grej. De måste vinna matchen. Vi kan bara köra på, säger Nico och summerar:

– Första 20 var kaos både för egen och vår del. Sen efter time-outen pratar vi om hur vi ska sätta ihop det. Det var en riktig krigarmatc­h.

?? BILD: KRISTER ANDERSSON ?? Nico Nevalainen gjorde två raka mål i andra halvlek men Frillesås tappade sin 5-4-ledning.
BILD: KRISTER ANDERSSON Nico Nevalainen gjorde två raka mål i andra halvlek men Frillesås tappade sin 5-4-ledning.