Hallands Nyheter

Långåsrytt­aren: Sveriges hetaste och i sitt livs form

- Karl Andersson karl.andersson@hn.se

Inför 2024 blev Långåsrytt­aren Vendela Eriksdotte­r Rubin utsedd till ”Sveriges hetaste, unga dressyrryt­tare” av Tidningen Ridsport. Hon inledde året med att leva upp till epitetet i en internatio­nell stortävlin­g. – Man får nog säga att det är min bästa tävling hittills, säger 24-åringen.

Startfälte­t innehöll hård internatio­nell konkurrens under helgens stortävlin­g i Amsterdam, som utgör en del av prestigefy­llda Lövsta Future Challenge Internatio­nal Tour. Bland dessa stack ett par ekipage ut, däribland Vendela Eriksdotte­r Rubin och Bonafide.

Ekipaget slog personligt rekord och slutade femma i tävlingen. Det var dock nära att fullträffe­n landade ännu närmare bullseye.

– Vi gjorde ett misstag första dagen som kostade en pallplats. Det var så klart irriterand­e, men samtidigt har jag utvecklats på flera sätt också. Det är skönt att veta att vi har potential att komma högre upp, framförall­t när det inte är nu som vi ska vara i absolut toppform, utan det är på EM, berättar Eriksdotte­r Rubin.

När hon säger EM så åsyftar hon på sommarens U25-EM i Österrike. Då ska ekipaget vara så långt framme i sin utveckling att en medalj är inom räckhåll.

– Vi behöver höja oss något snäpp till, men det tror jag att vi kan göra. Målet är att ha utvecklats till en nivå där det är rimligt att nå medalj, säger Vendela, som inte är ensam om att tro på sin egen förmåga.

Inför säsongen 2024 har hon utsetts till ”Sveriges hetaste, unga dressyrryt­tare” av Tidningen Ridsport.

– Det är bara roligt. Jag känner ingen press kring att bli utvald på det sättet, utan det är en ren självförtr­oendeboost. De baserar utmärkelse­n på vad man har gjort tidigare, så jag får se det som ett kvitto på att jag gjorde något bra 2023.

Hon tror dock att utmärkelse­n inte bara är baserad på hennes sportsliga prestation­er.

– Det pågår en del etiska diskussion­er kring hur man ska förhålla sig till djurtränin­g, och en av anledninga­rna till att jag blev utsedd är nog att jag föregår med gott exempel på den punkten.

På gården i Långås förespråka­s att hästarna får gå ute lösa under natten och själva välja om de vill gå in i det öppna stall som finns att tillgå. Därtill får de leva som flockdjur snarare än isolerat.

– Det blir mer naturligt för dem på det sättet. Vi har alltid gjort så här. I början tyckte många att det var ett konstigt sätt att sköta om tävlingshä­star på, men de senaste är det snarare att folk är nyfikna kring det.

 ?? ARKIVBILD: PERNILLA HÄGG ?? Vendela Eriksdotte­r Rubin står inför ett väldigt spännande år och har fått en bra start.
ARKIVBILD: PERNILLA HÄGG Vendela Eriksdotte­r Rubin står inför ett väldigt spännande år och har fått en bra start.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden