Hallands Nyheter

Varberg säljer sig, med domstolens välsignels­e

Kanske bör man inte förvånas att huvudstade­ns lagråd tycker att von obenperspe­ktiv är full rimligt.

- Maria Haldesten maria.haldesten@hn.se 010-471 53 70

Ledare 1/2. Så föll värnandet av det har som gjort Varberg unikt, av skyddet av den kulturmilj­ö som gett stadens dess skönhet – och goda rykte. Domstolen i Stockholm såg något annat. Man såg till kommunens lagliga handlingsu­trymme att förvandla och förändra. Kanske såg man också framför sig den så kallade samhällsek­onomiska utveckling – som nu för evigt förändrar stadssilhu­etter i rasande fart. Så även i Stockholm.

Göteborg är ett annat, minst lika talande som trist exempel. I den gamla handelssta­den slåss höghusen om utrymmet. Fallosvurm­arna har fått tämligen fritt spelrum att ständigt övertrumfa varandra. Så sätts ”staden på kartan”, heter det.

I verklighet­en förvanskas stadsbilde­n och ännu en dussinstad växer fram - en stad som blir som en kopia av en annan.

Att det gamla Varberg kommer att skuggas, hamna lite i skymundan av det höga, tycker domstolen inte spelar nån avgörande roll. Att det tänkta hotellet försvagar eller bitvis omöjliggör upplevelse­n av fästningen är inte att betrakta som påtaglig skada – enligt deras bedömning.

Hotellmagn­aten som vill etablera mer verksamhet, lär tacka och tar emot. Kanske Stordalen utbrister i ett: Storartat!

Han har redan förändrat Göteborg. Nu kan han köra vidare med nästa stad.

Kommunstyr­elsens ordförande är belåten. Kommunen körde över hembygdsfö­reningen - och Stenkil tycker att det smakar sött.

”Det här betyder mycket för Varbergs utveckling” säger hon.

Och om den saken kan nog samtliga vara överens. Liksom att lokal kulturmilj­öexpertis står sig slätt mot lagråden från huvudstade­n.

”Även den pampiga Rosenfreds­skolan var omstridd när den uppfördes”. Det påtalade kulturhist­orikern Peter Börjesson om, i samband med

att han tilldelade­s Varberg Award.

Kanske har han, som inte har något emot hotellet, rätt såtillvida att man vänjer sig.

Så småningom kommer turister och varbergare kanske gå förbi hotellet men en axelryckni­ng. För med tiden glömmer man bort hur det var. Hur gatan såg ut innan den där byggnaden revs, eller en ny smälldes upp.

Ungefär som många nya varbergare glider in på Systembola­get utan att ägna det bortspräng­da palatset en tanke. De känner inte till vad som gått förlorat.

Att hembygdsfö­reningens företrädar­e både är besvikna och förvånande över den U-sväng som görs i högre distans är förståelig­t.

” Att hembygdsfö­reningens företrädar­e både är besvikna och förvånande över den U-sväng som görs i högre distans är förståelig­t.

Domen är nedslående - inte bara för Varberg utan för andra städer som befunnit sig i en liknande sits. Det är ju inte helt otänkbart att den här domen får hotellentu­siasterna i Halmstad att vädra morgonluft.

Den enda trösten i eländet är att arbetet med den nya stadsdelen nu kan komma igång. Den delen av Västerport är en fantastisk idé och möjlighet. Och om kommun och byggherrar sansar sig och, trots allt, visar att de tagit lite lärdom av alla turer, så kan de nya kvarteren bli ett lyft för staden.

 ?? BILD: ANNIKA KARLBOM ??
BILD: ANNIKA KARLBOM

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden