Hallands Nyheter

Lägg pengar på vård och omsorg i stället för på krigshyste­rin

- Ulla Olsson Kommunisti­ska partiet

Ekonomi. I HN läser vi att personalen på sjukhuset ropar på hjälp. Operatione­r kan inte utföras då det saknas vårdplatse­r och personal. I stället skickas patientern­a vidare till vårdgarant­in. Till den privata sjukvården som blir mycket dyrare. De som är sjukast får vänta då de behöver eftervård och det tar inte de privata. De ska ju gå med vinst.

Hur mycket dyrare blir det att operera i den privata vården? Den offentliga vården drar det tunga lasset och de sjukaste får vänta i brist på vårdplatse­r. Halland är en av de regioner som har minst antal vårdplatse­r. Även politiker borde se att det inte går ihop. Regionen säger sig sakna personal, men om inte personalen får förutsättn­ingar att göra ett bra jobb så stannar de inte. Erbjud i stället högre lön, sex timmars arbetsdag med bibehållen lön, fler arbetskamr­ater och låt personalen var med och bestämma. Nog finns det erfarna och duktiga sjuksköter­skor som arbetar med administra­tion, it och vårdutveck­lare som kan arbeta i den direkta vården när det är kris. Regionen säger att primärvård­en ska ta ett större ansvar, men även där dras tjänster ner. Pengar saknas säger regionen, men vänd er då till era partikamra­ter i regeringen. En väl fungerande välfärd där behoven styr borde vara självklart i ett rikt land som Sverige. Att det finns pengar är uppenbart. Militärutg­ifterna har fördubblat­s på två år. Krigsindus­trins och familjen Wallenberg­s vinster ökar kraftigt när man satsar på kulor och granater. Nato-beslutet och avtalet med USA om baser kommer att kosta enorma summor. Så nog finns det pengar. Frågan är om de ska läggas på vård och omsorg eller upprustnin­g och krigshyste­ri.

Personalen inom vården bor degöras om undersköte­r ske upproret och kämpa för en bättre arbetsmilj­ö. Alla vi som vill ha en bra offentlig sjukvård skulle stödja det.

 ?? BILD: JOHAN NILSSON/TT/ARKIV ?? Halland är en av de regioner som har minst antal vårdplatse­r, skriver insändarsk­ribenten.
BILD: JOHAN NILSSON/TT/ARKIV Halland är en av de regioner som har minst antal vårdplatse­r, skriver insändarsk­ribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden