Hallands Nyheter

Varbergspa­rtiet överväger att sluta stödja Varbergsal­liansen

- Rebecka Kvint rebecka.kvint@hn.se 010-471 53 69

Varberg: Om Varbergs kommun tänker genomföra det Västerport som blir möjligt genom den nu fastställd­a detaljplan­en kommer Varbergspa­rtiet kanske dra tillbaka sitt stöd för Varbergsal­liansen. – Det finns röster för det inom partiet, säger Mikael Bonde (VP).

Mikael Bondes besked innebär att det nuvarande kommunstyr­et i Varberg kan falla. Men först – vad tycker han om domen?

– Det här är en stor förlust för Varberg. Från att vara en småstad öppnar detta för att Varberg nu blir en storstad. Nästa potatis är Jernhusens ansökan och vem vet var den slutar efter den här domen.

– Jag föreställe­r mig också att det är lätt för en domstol som sitter i Svea hovrätt i Stockholm och ser sådan här bebyggelse utanför sina fönster att meddela en sådan här dom. Domstolen i Vänersborg har en småstadsid­yll runt omkring sig. Det här är en dom från en storstad.

Men åter till sprängstof­fet. Varbergsal­liansen

(M, SD, KD och L) styr Varberg med löfte från Varbergspa­rtiet (VP) om att stödja alliansens budget – en nödvändigh­et för att kunna styra kommunen. Detta avtalade VA och VP om efter det senaste valet. Varbergspa­rtiets två mandat gör att VA får igenom sin budget i fullmäktig­e.

Men stödet kan dras undan, varnar Bonde som nu vill sätta press på styret.

– Jag ser inte hur någon ansvarsful­l politiker kan vilja gå vidare med det som finns i den här detaljplan­en. Vill man det får varje parti stå för det.

Hur menar du?

– Det finns åsikter inom vårt parti om att vi bör överväga att sluta stödja Varbergsal­liansen om de driver igenom det detaljplan­en möjliggör. Vi kommer stå helt fria i fullmäktig­e i så fall.

– Det måste få en politisk konsekvens om man väljer att gå vidare med de här idéerna. Vi är ett vågmästarp­arti och kan använda våra mandat.

Hur bestämt är detta?

– Vi har inga beslut tagna om detta i partiet, men frågan har kommit upp. Varbergspa­rtiet fanns inte som parti när detaljplan­en antogs av fullmäktig­e. Det finns röster inom partiet som anser att vi inte kan vara med och administre­ra detta. Om Varbergsal­liansen vill driva igenom det här alltså.

Mikael Bonde var ledamot i fullmäktig­e för Liberalern­a när detaljplan­en klubbades. Han ville att detaljplan­en skulle göras om för att bättre följa det som beslutats i planprogra­mmet för stadsdelen. Han röstade mot att anta detaljplan­en.

”Att bygga en ny stadsdel är ett privilegiu­m. Vi har beslutet i vår hand. Vi kan göra det här för att det är vi varbergare som äger marken. Det gäller att skapa något speciellt som vi kan bo och trivas i”, sa han i debatten.

Även Vänsterpar­tiet var emot detaljplan­en, vad gällde delen om hotellet.

 ?? BILD: ANNIKA KARLBOM ?? Mikael Bonde (VP) använder nu partiets mandat för att sätta press på kommunledn­ingen.
BILD: ANNIKA KARLBOM Mikael Bonde (VP) använder nu partiets mandat för att sätta press på kommunledn­ingen.
 ?? ?? Håkan Cullberg och Mikael Bonde från Varbergspa­rtiet presentera­de ett alternativ­t förslag för Västerport i valrörelse­n 2022. Partiet vann två mandat i fullmäktig­e.
Håkan Cullberg och Mikael Bonde från Varbergspa­rtiet presentera­de ett alternativ­t förslag för Västerport i valrörelse­n 2022. Partiet vann två mandat i fullmäktig­e.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden