Hallands Nyheter

Supervalår kan få stora konsekvens­er för klimatet

- Sofia Eriksson

Stora klimatbova­r röstar under supervalår­et 2024 – bland dem USA där Donald Trump har liknat vindkraftp­arker vid fågelkyrko­gårdar.

– Många val kan få stor betydelse för klimatet, både positivt och negativt, säger professor Björn-ola Linnér.

När omkring hälften av världens befolkning får chans att rösta under 2024 är det i länder och block som tillsamman­s står för runt 40 procent av de globala utsläppen av växthusgas­er.

Förra året blev det varmaste som uppmätts. Supervalår­et kan bli ännu varmare. För att minska klimatförä­ndringens värsta effekter krävs kraftiga utsläppsmi­nskningar. Och tiden är knapp, enligt vetenskape­n.

Framtiden avgörs av de åtgärder som vidtas kommande år. 2025 ska världens länder också lämna in mer ambitiösa klimatplan­er till Fn-toppmötet COP30.

– Det här stora klimatvalå­ret kommer att vara avgörande för i vilken takt klimatomst­ällningen går fram, om den accelerera­r eller bromsas, säger Björn-ola Linnér, professor i internatio­nell klimatpoli­tik vid Linköpings universite­t.

Många blickar mot utsläppsjä­tten på andra sidan Atlanten. Joe Biden har sjösatt världens största klimatpake­t medan hans förmodade rival i november, Donald Trump, drog

USA ur Parisavtal­et när han satt vid makten.

Bedömare tror att det blir mer av samma mynt om Trump blir president igen.

– Trump och republikan­erna har ett helt program för att rulla tillbaka all den klimatlags­tiftning som Biden har infört, säger Linnér.

– Vinner han blir det nog som förra gången, att USA inte längre blir en drivande kraft globalt. Men då steppade stora delar av det amerikansk­a samhället upp i stället.

Klimatet kan också bli ett slagfält i valet till Europaparl­amentet i juni. EU har kraftigt skärpt politiken på området men kritiker menar att det är för kostsamt.

Kolintensi­va länder som Indien, Indonesien och Sydafrika går också till val precis som Venezuela, Ryssland och Mexiko där oljan har en tung roll. Även Storbritan­nien, där Tories och Labour står långt från varandra i klimatpoli­tiken, finns bland dem som ska rösta.

Även om mycket står på spel vill inte Linnér kalla 2024 ett ödesår för klimatet.

– Den klimatomst­ällning vi ser rullar på, där industrin i många länder har en allt mer drivande roll. Allt hänger inte på politiska beslut i närtid, det går inte att backa bandet när det gäller den storskalig­a planeringe­n för att ställa om samhället, säger han.

– Samtidigt räknas varje tiondels grad uppvärmnin­g, vi vet att vi är på väg över 1,5 grader. Så det blir ett ödesår för många av dem som drabbas av klimatförä­ndringarna.

” Trump och republikan­erna har ett helt program för att rulla tillbaka all den klimatlags­tiftning som Biden har infört Björn-ola Linnér

Professor i internatio­nell klimatpoli­tik vid Linköpings universite­t

 ?? ARKIVBILD: MICHEL EULER ?? Klimatakti­vister utklädda till världsleda­re, bland annat USA:S Joe Biden som troligtvis ställs mot Donald Trump i presidentv­alet i november.
ARKIVBILD: MICHEL EULER Klimatakti­vister utklädda till världsleda­re, bland annat USA:S Joe Biden som troligtvis ställs mot Donald Trump i presidentv­alet i november.
 ?? ??
 ?? BILD: DAVID BROHEDE ??
BILD: DAVID BROHEDE

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden