Hallands Nyheter

Sex viktiga val för kampen mot klimatförä­ndringarna

- Sofia Eriksson

Utsläppsjä­ttar och kolmissbru­kare finns bland de länder som går och röstar under det globala supervalår­et 2024.

Här är sex val som kan få stor effekt på kampen mot klimatförä­ndringarna.

1. Utsläppsjä­tten

USA är skyldig till den näst största kakan av världens utsläpp och står inför ett vägskäl i klimatpoli­tiken. Joe Biden har sjösatt världens hittills största klimatpake­t, IRA, som lett till ökade investerin­gar i förnybar energi – även om han också gjort satsningar på fossil olja och gas. I november väntas han göra upp om makten med Donald Trump, som under sin presidentp­eriod valde att dra USA ur Parisavtal­et. Han har lovat att rulla tillbaka så mycket som möjligt av Bidens klimatåtgä­rder om han vinner valet. 2. Unionen

Europa siktar på att bli världens första klimatneut­rala kontinent till 2050. Det ska bli verklighet genom den gröna given och lagstiftni­ngspaketet Fit for 55. Men i en del länder växer motståndet mot åtgärderna som ska få ner utsläppen och skydda miljön. Vissa menar att det spär på de högerpopul­istiska vindar som kan sätta sin prägel på valet till Europaparl­amentet i juni. Det återstår att se om den nya kommission­en kommer att vilja och kunna prioritera klimatet lika högt som den nuvarande.

3–5. Kolmissbru­karna

Flera koltunga länder går till val. I Sydafrika har styrande ANC inte velat vända ryggen åt den smutsiga energikäll­an, men blir det maktskifte kan det skynda på omställnin­gen från fossilt till förnybart. Men i Indonesien, världens största kolexportö­r, har ingen presidentk­andidat visat någon konkret plan för att röra landet mot renare energi. I Indien, världens tredje största utsläppare, spås premiärmin­ister Narendra Modi väljas om och trots påtrycknin­gar väntas han fortsätta med sin kolvänliga politik.

6. Brittisk klimatkamp

Med Rishi Sunak vid rodret har Storbritan­nien gjort en u-sväng om klimatet. Han har gett klartecken till utökad utvinning av olja och gas i Nordsjön och backat om åtaganden som skulle ta landet mot nettonoll 2050. Omsvängnin­gen har fått kritik. Sunaks konservati­va parti, som ligger efter i mätningarn­a, har gjort klimatet till en av de frågor där det vill skilja sig kraftigt från Labour. Opposition­sledaren Keir Starmer har i sin tur lovat att han skulle få Storbritan­nien att gå i täten i det globala klimatarbe­tet.

 ?? ARKIVBILD: DENIS FARRELL ?? De styrande i energikris­ens Sydafrika vill inte vända det smutsiga kolet ryggen. Bild tagen öster om Johannesbu­rg.
ARKIVBILD: DENIS FARRELL De styrande i energikris­ens Sydafrika vill inte vända det smutsiga kolet ryggen. Bild tagen öster om Johannesbu­rg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden