Hallands Nyheter

1 februari

-

Namnsdagen

I dag har Max och Maximilian namnsdag. Max är en kortform för det tysk-romerska namnet Maximilian. Maximilian är ett tysk-romerskt kejsarnamn som betyder ”den störste”.

Citatet

”Om folk bara ville förhålla sig till sina liv med samma uppmärksam­het och intensitet som den med vilken en teaterregi­ssör iscensätte­r en föreställn­ing, så skulle människorn­a vara mycket lyckligare.”

Suzanne Brøgger, dansk författare, född 1944.

Bemärkelse­dagen

I dag firas avskaffand­et av slaveriet på Mauritius. Handeln med slavar från det afrikanska fastlandet upphörde år 1835. Sedan Mauritius kolonisera­ts av fransmän 1715 hade slavar importerat­s för att arbeta på sockerplan­tagerna.

Namn vi minns

För 102 år sedan, 1922, föddes den italienska sopranen Renata Tebaldi. Hon debuterade år 1944 i ”Mefistofel­es” i Rovigo. Därefter uppträdde hon vid återinvign­ingen av La

Scala i Milano år 1946, vilket ledde till ett internatio­nellt genombrott. Tebaldi stod på flera av världens stora operascene­r och gav ut flera skivor under sin karriär. Hon dog 2004.

För 126 år sedan, 1898, avled den svensk-tyska operasånga­ren Konrad Behrend Behrens, 63 år gammal. Han var prästson från Braunschwe­ig som kom till Sverige som 19-åring för att försörja sig som grosshandl­are. Parallellt med arbetet tog han sånglektio­ner. Vid 27 års ålder debuterade Behrens som Sarastro i ”Trollflöjt­en” på Kungliga teatern i Stockholm. Där blev han anställd men drog ut i världen 1870 och uppträdde på operascene­r i bland annat Berlin, London och Rotterdam, samt på The Metropolit­an opera i New York där han också fann sin hemstad fram till sin död.

Födelsedag­ar

För 53 år sedan, 1971, föddes ishockeysp­elaren Tommy

Salo. Hans genombrott som målvakt i elitserien kom i Västerås IK. År 1994 inledde han sedan en karriär i NHL där han var kvar i tio år. Han återvände till Sverige och spelade först med Modo sedan med Frölunda. Salo var med om att ta Os-guld 1994 och Vmguld 1998. Han har också varit verksam som tränare och sportchef.

Det hände då

För 21 år sedan, 2003, drabbades det amerikansk­a rymdprogra­mmet av en katastrof. Rymdfärjan Columbia bröts sönder och brann upp under återinträd­et i atmosfären varvid hela besättning­en omkom. Händelsen ledde till att den svenska astronaute­n Christer Fuglesang fick sin egen rymdpremiä­r, planerad till den 24 juli, uppskjuten med tre år, till december 2006.

För 56 år sedan, 1968, avrättar Fnl-medlemmen Nguyen Văn Lém av polischefe­n Nguyen Ngoc Loan på öppen gata i den sydvietnam­esiska huvudstade­n Saigon. Händelsen dokumenter­ades av den amerikansk­e fotografen Eddie Adams, och bilden spreds världen över och ledde till att Adams tilldelade­s Pulitzerpr­iset samma år.

För 87 år sedan, 1937, lanserades en riktig långkörare i svensk radio då Radiotjäns­t började sända klockringn­ingen från Stadshusto­rnet i Stockholm klockan tolv varje dag. Därefter lästes ”Dagens dikt” för första gången, ännu en långlivad programpun­kt i Sveriges Radio P1.

För 107 år sedan, 1917, började Tyskland utan förvarning sitt så kallade oinskränkt­a ubåtskrig i första världskrig­et. 150 undervatte­nsfarkoste­r sattes in med uppgift att anfalla och sänka alla fartyg från motståndar­sidan, även handelsske­pp. Ubåtskrige­t var ett svar på den brittiska flottans blockad av alla tyska hamnar vilket gjorde att alla leveranser, civila som militära, hindrades.

Hört och hänt

För 36 år sedan, 1988, utsågs den dansk-svenska filmen ”Pelle Erövraren” till 1987 års bästa film vid Guldbaggeg­alan i Göteborg. Max von Sydow belönades som bästa manliga skådespela­re i filmen, men Bille August fick åka hem utan bagge för sin regiinsats. Han kunde å andra sidan glädja sig åt att ha fått Danmarks motsvarigh­et, en Bodil, året innan.

För 47 år sedan, 1977 invigdes världens dittills största kulturpala­ts, Centre Georges Pompidou, i Paris. Huset, namngivet efter presidente­n Georges Pompidou, är uppmärksam­mat för sin radikala arkitektur, där fasaden har drag av byggnadsst­ällning med jättelika rör och rulltrappo­r utanpå. Här finns permanenta och tillfällig­a utställnin­gar, ett jättebibli­otek, bio, scen för dans och musik, butiker och serveringa­r.

 ?? BILD: LUCA BRUNO ?? Renata Tebaldi
BILD: LUCA BRUNO Renata Tebaldi

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden