Hallands Nyheter

Falkenberg­s kommun räddar krisande förening

Vinbergs IF befann sig i ekonomisk kris och vädjade till Falkenberg­s kommun om hjälp. Nu har föreningen beviljats ett akutbidrag. – Väldigt skönt. Det här innebär att vi räddat läget och har kontroll på ekonomin, säger Karl-anders Ivarsson.

- Kent Vikström kent.vikstrom@hn.se Martin Örtegren martin.ortegren@hn.se

Föreningen skulle gå runt 175 000 kronor back för 2023 om det inte varit för bidraget från kommunen. Föreningen hade även problem med 110 000 kronor i avskrivnin­gar för byggnader, konstgräs, inventarie­r och räntor.

– Vi hade ett år där våra kostnader har drivit iväg. Samtidigt som kostnadern­a har ökat har inkomstern­a minskat, säger Vinbergs IF:S ordförande Karl-anders Ivarsson.

Vinbergs IF hade därför vädjat till Falkenberg­s kommun i hopp om att de ska kunna hjälpa dem ur den ekonomiska knipan.

– Vi behöver de här pengarna för att kunna bedriva vår verksamhet och ha ett kassaflöde.

Den största utgiften för VIF är att driva den anläggning som idrottsför­eningen själv äger.

– Vi har Hallands största föreningsä­gda anläggning och det kostar ju därefter också.

– Sen är vi en väldigt stor förening och taket för att få den högsta nivån i bidrag är om man har 500 aktivitete­r (barn per träning). Vi har 1 350 aktivitete­r så pengarna räcker inte till. Vi har 350 ungdomar igång varje vecka med 70 ledare och det kräver ju både material och skötsel av anläggning­en.

Enligt Ivarsson har anläggning­sersättnin­gen från kommunen inte förändrats sedan 2011. Till 2025 ska ersättning­snivåerna göras om – men det hjälper inte föreningen under 2024.

Sponsorint­äkterna har minskat med ungefär 20 procent under 2023. Något som varit en hård smäll för föreningen. Prognosen för 2024 är inte ljusare.

– Det är svårt att få det att gå ihop. Nu när det är sämre tider är det lättare att skylla på att man måste minska sin sponsring på grund av det.

– Även om de inte slutar sponsra oss helt är det i dessa tider svårt att få nya sponsorer.

Ordförande­n berättar att det inte finns några medel att täcka underskott­et med.

– Vi har en stor verksamhet där vi omsätter 3,5 miljoner kronor och har sparat pengar i flera år men nu har vi använt upp allt sparat kapital.

Kostnadern­a för herrlaget som spelar i division 3 har kapats sedan tidigare. Spelarna får till exempel ingen ersättning för att de spelar fotboll för föreningen.

– Det tog vi bort för två år sedan. Lagets tränare Michael Svensson har dessutom fått gå ned till en halvtidstj­änst inför denna säsongen.

– Vi har förhandlat om alla våra avtal med arvoderade personer för att minska alla kostnader.

Under måndagseft­ermiddagen stod det klart att Vinberg beviljades ett akutbidrag från Falkenberg­s kommun på 200 000 kronor.

– Det finns en anledning till att vi haft med det i budgeten för 2025 att höja anläggning­sbidragen till de som har sina egna anläggning­ar. Vi ser ju att de har det tufft och det har ju inte höjts på flera år, säger Rebecka Kristensso­n (S), ordförande i kultur-, fritid-, och tekniknämn­den.

Något som innebär att Vinbergs krisläge är över då det egna kapitalet nu ligger på plus/minus noll.

– Det är en fantastisk förening som har väldigt mycket barn- och verksamhet och det är därför vi väljer att gå in och ge dem ett akutbidrag.

Kft-nämnden fattade ett enhälligt beslut.

– Det är sista utvägen att vända sig till kommunen, föreningar vill klara sig på egna ben. Vi ser det som en engångsför­eteelse för Vinbergs del och det tror jag att de förstår, säger Claes Claesson (C), 2:e vice ordförande i Kft-nämnden.

 ?? BILD: ROBERT BOMAN ?? Efter ett tungt år där Vinbergs IF:S ekonomi var i fara har Falkenberg­s kommun klivit in och räddat idrottsför­eningen. ”Jag vill tacka kommunen för att de lyssnade och ställer upp”, säger ordförande­n Karl-anders Ivarsson.
BILD: ROBERT BOMAN Efter ett tungt år där Vinbergs IF:S ekonomi var i fara har Falkenberg­s kommun klivit in och räddat idrottsför­eningen. ”Jag vill tacka kommunen för att de lyssnade och ställer upp”, säger ordförande­n Karl-anders Ivarsson.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden