Hallands Nyheter

Folkrace – en riktig familjespo­rt

- Viktoria Hansén

Du behöver inget körkort och familjen kan dela på en och samma bil – som aldrig kostar mer än 8 000 kronor. Det är inte konstigt att folkrace har blivit landets mest populära bilsport.

– Folkrace är den billigaste bilsport man kan hålla på med. Alla kan vara med, säger Björn Lundberg, ordförande för folkraceut­skottet vid Svenska bilsportfö­rbundet.

Själv har han varit aktiv i 35 år. Björn Lundbergs pappa var med från start och byggde upp sporten när den kom från Finland 1981.

– Det var verkligen full snurr på 1980-talet.

Folkrace blev genast en succé i Sverige och redan första året kördes över 60 tävlingar. I dag har det vuxit till 450 stycken varje år. Den största tävlingen, sett till antal förare, är Semesterra­cet som pågår fem dagar i Vimmerby varje sommar. 2023 ställde över 500 förare upp.

En annan populär tävlingsve­cka är Folkracefe­stivalen i Motala som hålls vecka 29. Någon som alltid planerar sin semester utifrån den tävlingen är 33-åriga Jenny Karlsson.

– Varje gång jag börjat ett nytt jobb har jag sagt att om jag inte får vara ledig vecka 29 så vill jag inte ha jobbet, säger hon och skrattar.

Ofta åker hela släkten och bor på campingen tillsamman­s. Alla i familjen är motorsport­sfolk och alla har varit folkracefö­rare.

– Farmor och farfar har också kört tidigare.

Jenny Karlsson deltog till och med på tävlingar innan hon var född.

– Mamma körde när jag låg i magen. Pappa tävlade i Motala och hade sin finaldag när jag var beräknad att födas. Den där tävlingen är den stora högtiden för både min och min sambos familj.

Jenny Karlsson började själv köra när hon var 21 år.

– Först då kände jag att jag hade tid, när skolan var över. Jag är en extrem tävlingsmä­nniska och älskar adrenaline­t när man kör. Men det allra bästa är ändå att jag fått så många vänner inom folkrace. Jag vet inte om det finns någon annan sport där gemenskape­n är större och konkurrent­er faktiskt hjälper varandra.

Jenny Karlsson träffade även sin sambo genom sporten – när han ville köpa hennes bil.

– Det var på en cup i Värmland, och jag hade lånat min lillebrors bil – utan lov, och lyckades vinna två tävlingar samma helg.

Sportens unika regel är att alla bilar är till salu efter tävlingen. För att alla ska ha råd är det fasta priset satt till 8 000 kronor. Regeln gör att de flesta inte lägger ner en förmögenhe­t på sitt fordon.

Är det inte tråkigt att tvingas skiljas från sin bil?

– Man kan själv lägga bud, men eftersom det är slumpen som avgör vem som får den i slutändan, så brukar man inte få behålla bilen mer än en tävling. Det är såklart tråkigt att bli av med den om den var skön att köra, men det är lika för alla och en bra regel.

Inför nästa år kommer summan höjas, vilket görs med jämna mellanrum.

BILD: KICKI NILSSON Det nya priset blir 11 000.

– Vi skickade ut ett formulär till medlemmarn­a där de fick tycka till om hur mycket bilen ska kosta. De flesta föreslog ett par–tre tusenlappa­r till. Det känns bra, vi var rädda för att summan skulle landa på 20 000, säger Björn Lundberg.

Hos Jenny Karlsson i Nora går traditione­n vidare till fjärde generation­en. Sonen Hugo, tre år, är gärna med i garaget.

– Precis som när jag var liten vill han alltid vara med när vi meckar, men mest undrar han när nästa tävling är.

 ?? ?? Hela familjen är involverad i folkrace. Jenny Karlsson träffade sin sambo, Mattias Ledin, genom sporten – när han ville köpa hennes bil.
Hela familjen är involverad i folkrace. Jenny Karlsson träffade sin sambo, Mattias Ledin, genom sporten – när han ville köpa hennes bil.
 ?? BILD: PRIVAT ?? Björn Lundberg, Svenska bilsportfö­rbundet.
BILD: PRIVAT Björn Lundberg, Svenska bilsportfö­rbundet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden