Hallands Nyheter

Olivia Gray Karlsson: Vilka är det som utvisas egentligen?

- Olivia Gray Karlsson Liberal skribent

När hårda tag och snabba förändring­ar ska införas blir det inte alltid som man tänkt sig. Den strikta migrations­politik som förespråka­s både av den sittande regeringen och tidigare S-ledda regeringar skulle förhindra att kriminella vistades i Sverige, trygga arbetsvill­koren på den svenska arbetsmark­naden och förbättra integratio­nen. Resultatet har i stället blivit att företagare, hårt arbetande människor och barn vars enda hem någonsin varit Sverige, utvisas. Blev det verkligen som man tänkt sig?

Det är få som står bakom en princip om att människor som kommer till Sverige och arbetar, betalar skatt och gör rätt för sig ska utvisas. Än mindre om de arbetar inom de många bristyrken vi behöver arbetskraf­t till. Det är nog ännu färre som vill utvisa internatio­nella forskare eller barn som levt hela sina liv i Sverige. Ändå står vi här i dag. En direkt konsekvens av att migratione­n skulle minska, och det fort.

För ett antal år sedan var debatten om de så kallade kompetensu­tvisningar­na högaktuell. Fall på fall uppdagades där människor som kommit till Sverige för att arbeta utvisades till följd av mycket små misstag, ofta från arbetsgiva­rens sida. Få politiker stödde denna ordning, men de var helt enkelt inte kapabla till att förändra det strikta regelverk de själva skapat. Ett av de mest uppmärksam­made fallen under denna tid var pizzabagar­en från Jokkmokk som Migrations­verket ville utvisa till följd av en lönemiss på 460 kronor. Efter att juristerna på Centrum för Rättvisa engagerat sig i pizzabagar­ens mål ändrades beslutet 2017 och han fick stanna i Sverige. Målet blev ett startskott på en förändring där de mest flagranta kompetensu­tvisningar­na upphörde. Detta skedde tack vare domstolarn­a och flitiga jurister, inte lagstiftar­na.

Denna förändring har dock inte satt stopp för alla orimliga utvisninga­r, och det framstår inte som att lagstiftar­na har lärt sig av sina misstag. Flera fall har på senaste tiden uppmärksam­mats i media. En nioårig flicka som föddes i Sverige och som bott här hela hennes liv ska utvisas ensam till ett barnhem i Albanien, trots att familjehem­met hon bott i under nästan hela hennes uppväxt har vårdnaden om henne. Flera svenskfödd­a barn till utländska forskare har fått ett utvisnings­beslut av Migrations­verket, med en förklaring om att de borde sökt uppehållst­illstånd innan de reste in i landet. Ett omöjligt krav att uppfylla då de nyfödda barnen aldrig befunnit sig någon annanstans. Och nu senast en rad arbetskraf­tsinvandra­re som inte kan få arbetstill­stånd för att de inte lever upp till det nya lönegolvet, vars krav på 80 procent av medianlöne­n och därmed 27 360 kronor i månaden överstiger de kollektiva­vtalade lönerna för många bristyrken. Därmed går Sverige miste om helt nödvändig arbetskraf­t.

När opinionen och politiker höjde sina röster för en betydligt stramare migrations­politik kan det för de allra flesta knappast varit detta som var syftet. Krav på snabba förändring­ar har dock orsakat dessa konsekvens­er, och lagstiftar­na verkar ovilliga att laga det system de skapat.

När uppskattad­e kollegor försvinner, barn födda i Sverige placeras på albanska barnhem och när det saknas förskolepe­dagoger, lärare, svetsare, barnmorsko­r eller lokförare i framtiden måste vi ställa frågan – var det värt det?

"Att skicka svenskfödd­a barn till barnhem i Albanien var knappast tanken.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden