Hallands Nyheter

Bygget kan röra om Varbergspo­litiken

- Maria Haldesten maria.haldesten@hn.se 010-471 53 70

Ledare 2/2. Korkade Ann-charlotte Stenkil (M) upp champagnen för tidigt? Michael Bondes utspel på onsdagseft­ermiddagen borde väl ändå ha blivit lite av smolk i bägaren?

– Det måste få en politisk konsekvens om man väljer att gå vidare med de här idéerna. Vi är ett vågmästarp­arti och kan använda våra mandat, förklarade politikern.

Kanske hoppas och tror M-ledaren att det bara är tomma ord. Men då ska man komma ihåg att Mikael Bonde inte har dragit sig för att sätta samvete före lojalitet. Han lämnade ju trots allt Liberalern­a med buller och bång. Samma parti som nu för övrigt inte visar någon större entusiam för det kommande projektet.

Medan Stenkil sken som solen var Tobias Carlsson märkbart dämpad. Hans parti hade landat i att den tidigare domen borde respektera­s och var emot överklagan. Så kanske kan Michael Bonde övertyga sina tidigare partikamra­ter om att det är dags att revoltera lite? Kan Falkenberg­sliberaler­na kan kanske även partikamra­terna i Varberg?

Å andra sidan blev ju även Jeanette Qvist ”jätteglad” över Mark- och miljööverd­omstolen okänsliga utslag. Och det kan ju tolkas som att loppet är kört.

Samtidigt är ju chansen att hålla i sleven vid maktens grytor en påtaglig drivkraft för många politiker. I Varberg har det fått tre borgerliga partier att kohandla med högerpopul­ister.

Kanske skulle chansen till ett maktskifte kunna locka Socialdemo­kraterna till att kompromiss­a i hotellfråg­an? Särskilt som etablering­schefen själv svajar lite på målet vad gäller projektet.

Han har förstås rätt i att byggkostna­derna skenat kraftigt på senare år. Däremot är gnället om att väntetiden varit lång enbart löjligt. Det kontrovers­iella Posthotell­et i Göteborg tog flera år att få till. I slutändan krymptes bygget, delvis av kostnadssk­äl. Men de många protestern­a var inte ovidkomman­de i sammanhang­et.

I Varberg är motståndet mot hotellbygg­et oerhört välgrundat – vilket den detaljerad­e domen i tidigare instans visade, liksom synpunkter från hembygdsfö­reningen, väl etablerade arkitekter och Kulturmilj­ö Halland. Och väljarnas åsikter går kraftigt isär.

Mot bakgrund av det – hur värdigt och smakfullt är det att kommunstyr­elsen ordförande lägger ut bubbelbild­er på sociala medier?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden