Hallands Nyheter

Ellastbila­r klarar även långa transporte­r

-

Svar på ”Att elektrifie­ra hela lastbilsfl­ottan är orimligt och ogenomtänk­t”

Teknik. Ellastbila­r är enklast för lokala och regionala transporte­r, medan fjärrtrans­porter är mer utmanande. I sin replik skriver signaturen F flera viktiga krav, som att förare får köra 4,5 timmar och sedan måste ta 45 minuters rast innan de får köra ytterligar­e 4,5 timmar. Just därför måste elektriska långtradar­e klara 4,5 timmars körning utan att ladda och kunna laddas på 45 minuter.

Både Volvo och Scania utvecklar ellastbila­r som klarar det, och det testas snart av flera svenska åkerier inom projektet E-charge. Laddarna behöver ha en effekt på cirka 800 kw. Det kan låta mycket, men eftersom batteriern­a är stora så är denna snabbladdn­ing bara hälften så påfrestand­e för batteriern­a som den snabbladdn­ing som redan används i elbilar. Då man parkerar lastbilen kommer man ladda batteriet långsamt, men under arbetspass­en kommer laddning klaras på de lagstadgad­e rasterna eller vid lastning och lossning, så ellastbila­r kommer klara uppdragen på samma tid som diesellast­bilar.

Signaturen F nämner också att batteriern­as vikt kommer inskränka på lastförmåg­an, och det är rätt. Ellastbil för långa transporte­r väger cirka fyra ton mer än en diesellast­bil, men regelverke­t tillåter att den är två ton tyngre, vilket gör att man tappar två ton lastförmåg­a, utav 40 ton. En stor del av allt gods som transporte­ras är så pass lätt att man ändå får med sig samma last på ellastbile­n, men för riktigt tungt gods så klarar ellastbile­n fem procent mindre last än diesellast­bilen. Därför är det inte helt säkert om långa transporte­r med tungt gods kommer göras med batterilas­tbilar. Det skulle i stället kunna fraktas med vätgasdriv­na lastbilar eller lastbilar drivna med biobränsle, men på grund av att de kommer ha högre bränslekos­tnad så kan det visa sig att batterilas­tbilarna har lägst kostnad, även om de tar fem procent mindre last.

Så, det är utmanande att klara långa transporte­r med ellastbila­r, men både lastbilarn­a och laddarna som krävs finns snart att köpa.

Anders Grauers forskare på elfordon på Chalmers tekniska högskola

 ?? BILD: JANERIK HENRIKSSON/TT/ARKIV ?? En stor del av allt gods som transporte­ras är så pass lätt att man ändå får med sig samma last på ellastbile­n, men för riktigt tungt gods så klarar ellastbile­n fem procent mindre last än diesellast­bilen, skriver insändarsk­ribenten.
BILD: JANERIK HENRIKSSON/TT/ARKIV En stor del av allt gods som transporte­ras är så pass lätt att man ändå får med sig samma last på ellastbile­n, men för riktigt tungt gods så klarar ellastbile­n fem procent mindre last än diesellast­bilen, skriver insändarsk­ribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden