Hallands Nyheter

Ställ ut ”Varbergsko­ggarna” på Hooken!

-

Varberg. Sex fartygsläm­ningar från medeltiden upptäcktes vid arkeologis­ka utgrävning­ar för Varbergstu­nneln år 2022. De två äldsta lämningarn­a är mycket välbevarad­e och samtida med Bockstensm­annen, Digerdöden och staden vid Getakärr, en föregångar­e till Varberg.

”Varbergsko­ggarna” måste ställas ut och presentera­s i Varberg. Föreningen Varbergs Museum uppmanar alla marint och kulturhist­oriskt intressera­de att kämpa för en kreativ lösning, så att många får möta medeltiden­s sjöfarare och också lära mer om staden Getakärr!

Endast en handfull av liknande fartyg har påträffats i Sverige och drygt ett trettiotal i hela Europa. Förutom föremål från fartygens konstrukti­on och framdrift påträffade­s även olika husgeråd av trä och keramik. Handel och sjöfart har haft stor betydelse för staden ända sedan medeltiden. Fynden knyter samman Varbergstu­nneln, hamnutbygg­naden och stadens ständiga förändring, med vidgad kunskap om sjöfartens historia och utveckling.

På Hooken i Varbergs innerhamn, där Europafärj­an tidigare lade till, finns redan ett historiskt intressant magasin, nyligen iordningst­ällt. I denna marina miljö, och med närhet både till Hallands Kulturhist­oriska Museum och Bokstensma­nnan, kan ett modernt museum skapas.

Med en utställnin­g av konservera­de fartyg, eller delar av dem, ett intressant urval av koggarnas utrustning och besättning­ens tillhörigh­eter, och digitala presentati­oner, blir ”Varbergsko­ggarna” en besöksmagn­et i innerhamne­n. Kopplingar till forskning och akademisk utbildning vid Campus Varberg är ytterligar­e en möjlighet.

Hn-reportern Rebecka Kvint har i flera artiklar beskrivit fynden och lokala politikens ointresse för ”Varbergsko­ggarna” Det är dags att visa att vår kulturhist­oria är en viktig del i ett växande Varberg!

Föreningen Varbergs Museum vill uppmana offentliga organisati­oner, tillsamman­s med kulturhist­oriskt intressera­de, att rädda kvar ”Varbergsko­ggarna”. Ett ”Koggarnas hus” på Hooken ger Varberg en ny besöksattr­aktion, med möjlighete­r till vidare forskning och kunskapssp­ridning, i framtidens innerhamn.

För styrelsen i Föreningen Varbergs Museum: Gunnar Carlsson

 ?? BILD: DICK GILLBERG/ARKIV ?? Sex fartygsläm­ningar från medeltiden upptäcktes vid arkeologis­ka utgrävning­ar för Varbergstu­nneln år 2022.
BILD: DICK GILLBERG/ARKIV Sex fartygsläm­ningar från medeltiden upptäcktes vid arkeologis­ka utgrävning­ar för Varbergstu­nneln år 2022.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden