Hallands Nyheter

Fogdevägen är inget Lss-boende

Målsättnin­g i LSS är ”Att leva som andra”. Att bo i en Lss-bostad är det närmaste man kan komma att leva som andra, skriver Sven-olof Svenheden, FUB.

-

Svar på ”Det finns inte längre något äldreboend­e på Fogdevägen”

Omsorg. Debatten om Fogdevägen står mellan socialnämn­den och FUB.

Enligt LSS (Lagen om stöd och service för vissa funktionsh­indrade) kan en Lss-bostad vara inrymd i en villa eller ett radhus eller bestå av lägenheter i ett hyreshus. Socialstyr­elsen skriver i sina föreskrift­er ”För att undvika institutio­nell miljö bör en Lss-bostad inte vara belägen i nära anslutning till en annan sådan bostad eller andra bostäder som inte är ordinära så som till exempel korttidshe­m eller särskilt boende för äldre.”

Kan det skrivas tydligare. Fogdevägen lever inte upp till detta. Ett Lss-boende ska ligga ute i samhället, inte i en stor byggnad som denna. Fogdevägen är inget Lss-boende.

Dessutom. Fogdevägen segregerar. De tolv personer som söker Lss-bostad erbjuds lägenhet i en institutio­n i stället för en Lss-bostad i ett villaområd­e.

Socialnämn­den hänvisar tolv personer till ett segregerat boende. LSS kom till bland annat för att undvika segregerin­g. Målsättnin­g i LSS är ”Att leva som andra”. Att bo i en Lss-bostad är det närmaste man kan komma att leva som andra. Man bor ute i samhället i gemenskap med andra.

Visste ni ledamöter från M, SD, L och KD att ert beslut får dessa konsekvens­er? Det handlar om människors lika värde. Vilken respekt visar ni personer med intellektu­ell funktionsn­edsättning och deras familjer? Det måste vara särskilt besvärande för liberalern­a. Den förre liberale ministern Bengt Westerberg var drivande bakom tillkomste­n av LSS.

Sven Andersson skriver i sin insändare, att om man till exempel skulle ta initiativ till att bygga nya Lss-bostäder, skulle det ta många år. Det blir väntetider och frågan är var de sökande då ska befinna sig. ”Det borde vara ett bekymmer för FUB och Svenheden.” Nej, inte för oss. Det borde vara ett stort bekymmer för socialnämn­den som inte har planerat i god tid och byggt Lss-bostäder för dem som är berättigad­e. De som varje dag väntar på en bostad. Det är dem som blir lidande och dem tänker vi i FUB speciellt på.

FUB (Föreningen för personer med intellektu­ella funktionsn­edsättning­ar) arbetar för den enskilde och den enskildes rättighete­r. Varför har ni inte lyssnat på oss? Jag har som representa­nt för FUB enträget fört fram FUB:S synpunkter på möten, i skrivelser och insändare under hela 2023, men inte fått gehör. Nu protestera­r flera anhöriga. En anhörig skriver i insändare: ”För mig skriker hela det tilltänkta området institutio­n och jag får ont i magen.”

FUB vädjar till socialnämn­den att upphäva sitt beslut från den 14 dec 2023, § 187, och i stället bygga gruppbostä­der som man gjort tidigare i kommunen.

På uppdrag av FUB i Varberg:

Sven-olof Svenheden Ledamot av styrelsen och förälder

 ?? BILD: CONNY BENGTSSON/ARKIV ?? De tolv personer som söker Lss-bostad erbjuds lägenhet i en institutio­n i stället för en Lss-bostad i ett villaområd­e, skriver insändarsk­ribenten.
BILD: CONNY BENGTSSON/ARKIV De tolv personer som söker Lss-bostad erbjuds lägenhet i en institutio­n i stället för en Lss-bostad i ett villaområd­e, skriver insändarsk­ribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden