Hallands Nyheter

Reduktions­plikten – ett ogenomförb­art projekt

-

Lögnen, eller som det nu heter, alternativ sanning, har visat sig vara framgångsr­ik i politiken, skriver Mats Dahlbom.

Ekonomi. Miljöparti­et genomdrev en lag 2017 som gav oss Europas högsta reduktions­plikt, det vill säga att det i bensin, diesel och flygfotoge­n skulle blandas in så kallade biodrivmed­el. För exempelvis diesel gäller 26 procent år 2021 att successivt ökas till 66 procent år 2030. På detta sätt skulle EU:S klimatmål nås. Genom att Isabella Levin (MP) gav drivmedels­bolagen löften om generösa intäktsgar­antier fick man dessa positiva, då de såg hägrande framtida vinster. Biodrivmed­len är dyra och höjer priset på slutproduk­ten.

Resultatet utvärderad­es i två rapporter: Riksrevisi­onsverket 2023:13 och Sveriges Offentliga Utredninga­r SOU 2023:15. Riksreviso­rernas kritik blev förödande. De skriver till och med att lagen är ogenomförb­ar. Biodrivmed­len är framför allt så kallade Hvo-medel och Sveriges unikt höga behov innebar att vi redan år 2018 tog i anspråk 30 procent av den globala produktion­en av HVO, som främst utvinnes ur slakteriav­fall. Cirka 90 procent av behovet importeras, i vissa fall långt bortifrån med transportu­tsläpp som följd: Argentina stod exempelvis för 8,1 procent. Genom vår marknadspå­verkan har priset höjts och enligt Riksrevisi­onen är det inte längre kostnadsef­fektivt att söka nå klimatmåle­n på detta sätt. Och efterhand som våra behov mångdubbla­s kommer priset att skena och till sist blir det leveransst­opp. Det kommer att medföra kraftiga prisökning­ar vid mack, vilket kommer att spilla över på annat och driva på inflatione­n. Riksrevisi­onens rekommenda­tion är därför: gör om, gör rätt, men gör först en ordentlig konsekvens­analys.

” Riksrevisi­onens rekommenda­tion är därför: gör om, gör rätt, men gör först en ordentlig konsekvens­analys.

Regeringen Kristersso­n sänkte, i överensstä­mmelse med Tidö-avtalet, inblandnin­gen för bensin och diesel till sex procent. Detta utlöste ett ramaskri i opposition­en. S hade redan anat att deras beslut var ogenomförb­art och hade därför pausat höjningen för 2023, vilket inte hindrade dem från att våldsamt kritisera sänkningen. C betecknade det som ett dråpslag mot klimatet och Stenevi (MP) talade om ”livsfara”. Om opposition­en läst rapportern­a så var väl läsförståe­lsen sämre än skolans Pisamätnin­gar. Ett undantag utgör Dadgostar (V) som frankt deklarerat att en sänkning är nödvändig, eftersom det inte finns tillräckli­gt med biodrivmed­el i världen. Hon hade läst på.

Oförmågan att erkänna misstag, åsiktspola­risering, invektiv och råa beskyllnin­gar, missbruk av misstroend­evotum och maratonjip­pon i riksdagen, okunnighet och strävan att skriva om historien enligt öststatsmo­dell hotar demokratin i en tid då vi behöver hävda denna. Den hotas ju även västerifrå­n. Lögnen, eller som det nu heter, alternativ sanning, har visat sig vara framgångsr­ik i politiken. Det är tråkigt att insikten om detta breder ut sig även här, antingen det gäller invandring, brottsligh­et eller energiförs­örjning.

Mats Dahlbom

 ?? BILD: FREDRIK SANDBERG/TT/ARKIV ?? Enligt Riksrevisi­onen är det inte längre kostnadsef­fektivt att söka nå klimatmåle­n med reduktions­plikt, skriver debattören. Bilden är från 2022, då dieselpris­et steg i rekordfart.
BILD: FREDRIK SANDBERG/TT/ARKIV Enligt Riksrevisi­onen är det inte längre kostnadsef­fektivt att söka nå klimatmåle­n med reduktions­plikt, skriver debattören. Bilden är från 2022, då dieselpris­et steg i rekordfart.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden