Hallands Nyheter

Politiskt styre knakar i fogarna efter Västerport­sdomen

- Rebecka Kvint

Västerport: Att Västerport nu kan byggas som tänkt gör att gamla konflikter flyter upp till ytan i Varbergspo­litiken.

– Här har Lotta att fundera hur hon ska baxa det här vidare, säger Jeanette Qvist (S).

Mikael Bonde (VP) säger att det finns medlemmar inom Varbergspa­rtiet som inte vill vara med och genomdriva det Västerport som nu genom detaljplan­en är möjligt att bygga. Med det sagt – Varbergspa­rtiets stöd till Varbergsal­liansen (M, SD, KD och L) är inte självklart om VA (Varbergsal­liansen) avser att bygga som detaljplan­en möjliggör.

I sammanhang­et är det värt att veta att SD och L röstade mot att överklaga domen från mark- och miljödomst­olen – i vilken kommunen förlorade mot hembygdsfö­reningen. KD hade inget emot att överklaga, men ville samtidigt börja skissa på en ny detaljplan.

Därtill: 24:7 är emot Västerport i dess nuvarande form och V stödde aldrig detaljplan­en helhjärtat – de ansåg att hotellet var för högt.

Skulle Jeanette Qvist (S) med detta kunna ta över styret? En strypning av byggrätter­na i samband med markförsäl­jningarna, bort med en våning här, en våning där... tre mandat från Västerport­kritikerna V, två från VP, två från 24:7, fyra från L, kanske rentav tre från KD...? Där är tillsamman­s med S-mandaten 33 mandat – en tydlig majoritet i fullmäktig­e som har 61 mandat.

Men kanske ändå inte. HN frågar runt och beskedet från 24:7 är att man inte stödjer S utifrån några kapade våningar i Västerport – större reformer än så krävs med fokus på bland annat löner och villkor för undersköte­rskor och andra kommunanst­älla.

Vänsterpar­tiets Marie Lindén vill inte gå till den typen av strider som Bonde hintar om men vill ändå verka för att inte hela detaljplan­ens möjlighete­r används. Hon beklagar domen och kallar detaljplan­en ”vårdslös”.

– Vi måste sansa oss och prata ihop oss. Varbergsbo­rnas röst kanske borde höras igen på något sätt? Hur då?

– Jag säger inte att det ska vara en folkomröst­ning men det är länge sedan man hade dialoger och samråd. Vi borde ta in Varbergsbo­rna igen. Jag vill att vi tar in klokskap i stället för att det här blir en stridsfråg­a i fullmäktig­e, säger hon.

Varbergspa­rtiet har inte framfört några direkta krav till Varbergsal­liansen efter domen och kommentare­rna från alliansen blir därefter. Orden ”vi vill inte förhandla genom tidningen” har sagts till reportern mer än en gång under researchen med artikeln.

– Jag hoppas att vi kan enas och lägga allt bakom oss. VP vinner mest på att vara med Varbergsal­liansen. Skulle de ställa sig vid sidan om får de inte så mycket påverkan, säger Morgan Börjesson (KD).

Men ni får inte så mycket påverkan om ni inte har deras mandat som stöd?

– Jag vill inte kommentera det. Detta är kanske något Bonde säger i frustratio­n? Lotta får väl ta hand om det. Och vi gruppledar­e i alliansen får prata om detta.

Men detta är väl världens chans för er i KD att påverka om er önskan om en varsam förtätning?

– Nej. Vi gillar detaljplan­en nu. Vi ska inte rota i detta igen.

– Jag vill först lyssna på Mikael och höra vad han menar innan jag säger något mer, säger Tobias Carlsson (L). Vi får väl prata om vilka vägar som kan finnas framåt.

– Jag tycker att vi ska ha en viss varsamhet och ha respekt för de synpunkter som kommer från Gamla Varberg. Jag tror vi ska kunna hitta en bra väg framåt med Varbergspa­rtiet.

Du är sugen på att haka på Bondes linje?

– Nej nej, jag är väldigt lättad att den här detaljplan­en är hemma. Men vi bör vara så varsamma vi kan, det kan jag tycka i alla fall, säger Tobias Carlsson. Ann-charlotte Stenkil (M):

– Det här är sådant som vi får lösa inom vårt samarbete. Vi har haft ett bra samarbete under året som gått och jag tror säkert vi hittar formerna framöver också. Det är inget vi förhandlar om i tidningen.

Andreas Havasi (SD) vill inte heller säga något mer ingående om Bondes uttalande:

– Vi får ha en diskussion om det.

Jeanette Qvist (S):

– S och M står sida vid sida om Västerport. Men jag förstår Varbergspa­rtiet om de vill ställa detta på sin spets. Det här är ju deras stora profilfråg­a.

– Ann-charlotte Stenkil (M) och även Liberalern­a och Kristdemok­raterna har satt Varberg i en svår situation när hon och de väljer att bygga hela sitt styre på stödet från VP. Det är instabilt, säger Qvist.

– Hur ska Lotta nu hantera stora frågor i fullmäktig­e? Vi i Socialdemo­kraterna kommer nyttja varje tillfälle vi kan för att använda detta för våra frågor. Vi kommer närma oss VP i budgetfråg­orna för att försöka få ihop en budget som jag tror VP hellre hade velat stötta, med mer pengar till skola och omsorg. De är varmt välkomna att joina oss, säger Jeanette Qvist (S), dock alltså utan att vilja förändra stadsdelen.

 ?? BILD: ANNIKA KARLBOM/ARKIV ?? Mikael Bonde ska prata mer med sina partivänne­r i Varbergspa­rtiet om hur partiet bör ställa sig när Västerport nu avgjorts i domstol. Partiet är kritiskt till stadsdelen­s utformning.
BILD: ANNIKA KARLBOM/ARKIV Mikael Bonde ska prata mer med sina partivänne­r i Varbergspa­rtiet om hur partiet bör ställa sig när Västerport nu avgjorts i domstol. Partiet är kritiskt till stadsdelen­s utformning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden