Hallands Nyheter

Cecilia Rönn (L): Vi behöver stötta Ukraina på alla sätt vi kan

- Cecilia Rönn Riksdagsle­damot (L)

Tvåårsdage­n av Rysslands olagliga och fruktansvä­rda invasion av Ukraina närmar sig. I snart två år har människor tvingats leva på flykt, antingen i Ukraina eller andra länder. De som stannat kvar har i snart två år tvingats leva i en ständig stress och skräck. Att föreställa sig hur det är att leva under dessa förhålland­e måste vara omänskligt.

Sveriges stöd till Ukraina har varit självklart och ska fortsätta så länge som behövs. Hittills har Sverige stöttat med cirka 30 miljarder kronor till Ukraina till olika insatser. Det har varit både militära stöd och civilt stöd.

Sverige har tillsamman­s med EU riktat stora stödpaket till Ukraina. Detta har varit helt avgörande för att Ukraina ska ha kunnat stå upp och försvara sin frihet, rätten till din självständ­ighet och sitt land. De försvarar samtidigt vår frihet.

Före jul misslyckad­es EU med ett stödpaket till Ukraina på 50 miljarder euro på grund av att Ungern blockerade överenskom­melsen. Nu har EU lyckats komma överens och nu står alla 27 länder bakom stödet till Ukraina. Det är ett styrkebesk­ed att Europa står enade i tuffa tider.

Men situatione­n för ukrainare som kommit till Sverige har varit svår. I juni såg vi till att ukrainare nu även har rätt till SFI och vi avsatte pengar för detta i budgeten. Flera kommuner var snabbare än staten, vilket jag personlige­n är glad för. Det är mycket bra att vi nu gjort trösklarna för att ta sig in på arbetsmark­naden lite lägre.

Dock så återstår det fortfarand­e hinder att riva för att ukrainarna ska få en bra situation här i Sverige. När jag och flera kollegor till mig pratat med dessa individer och frågat vart och hur behoven är som störst så är det även att få tillgång till sjukvård, föräldrape­nning och kunna vabba om man får ett jobb och barnet blir sjukt. På det sättet får man del av hela den svenska tryggheten och som träffar bredare än enskilda småinsatse­r. Därför jobbar vi nu för att ukrainarna ska kunna bli folkbokför­da i Sverige.

Den som är folkbokför­d i Sverige kan exempelvis få full tillgång till hälso- och sjukvård, möjlighete­r till deltagande i arbetsmark­nadsprogra­m, och insatser från socialtjän­sten, och den som är bosatt eller arbetar här kan också få föräldrape­nningförmå­ner.

Det återstår hinder att riva för att ukrainare ska få en bra situation i Sverige.

Därför arbetar regeringen med full kraft för att få en hållbar lösning på plats. Ukrainare som flytt sitt hemland, undan visslande flygmotore­r och artillerik­anoners förödelse ska få en bättre tillvaro i Sverige. De ska kunna jobba, stå på egna ben och samtidigt få all den trygghet och stöd de behöver.

Ryssland ska ut ur Ukraina. Putin och hans lakejer ska ställas inför rätta för de krigsbrott de gjort. Fram till dess ska varje ukrainare som flytt hit till Sverige ha en dräglig situation. Sverige står bakom Ukraina i sitt kamp för att ta tillbaka sin frihet och sitt land. Vårt stöd vacklar inte. Slava Ukraini!

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden