Hallands Nyheter

Grannlände­rna tacksamma för Sveriges hjälp under krigsåren

- Thord Erasmie

Svar

på ”Att ropa vargen kommer – om hysterisk info”

Försvar. Först ett tack för ditt inlägg. Vi är båda eniga i ett avseende, att beredskape­n skall vara god. Att man förbereder sig för ofärd och upprustar landet betyder inte att man därför skall utbasunera hot om att krig är föreståend­e.

Dessvärre har Wallin i sitt inlägg, enligt min mening, fel med påståendet att Sveriges eftergifte­r till Tyskland ”är en skamfläck på Sveriges rykte och har aldrig förlåtits av våra krigsdrabb­ade grannar”.

Även om debatten om Sverige

under världskrig­et kommer att fortsätta länge till och meningarna går isär, anser de flesta som forskat i frågan, att Per Albin förde en mycket klok politik. Eftergifte­rna var nödvändiga. Vi slapp kriget. Samlingsre­geringen med fyra partier och Per Albin Hansson som statsminis­ter var enig i sin bedömning.

Hur våra grannar Danmark och Norge som ockuperade­s av Tyskland upplevde Sveriges politik under krigsåren finns delade meningar. Visst finns det skarp kritik mot Sveriges politik från främst Norge, men totalbilde­n är att man var tacksam över de svenska insatserna under kriget. Här kan nämnas de danska judarnas flykt över Öresund 1943. Sveriges insats, inte minst genom polischefe­n i Helsingbor­g, Göte Fribergs personliga engagemang. Detta minns danskarna än i dag. Även norrmännen är tacksamma för Sveriges hjälp under kriget genom militär utbildning av de norrmän som flytt till Sverige och inte minst ”svenskesup­pen” som dagligen serverades till 7 000 barn i Oslo.

Under en period 1965 var jag svensk lektor i Esbjerg genom Föreningen Norden. Då debatterad­es Sveriges politik flitigt i Danmark. Genom forskning inom Nordiska Rådet vill jag hävda att huvudintry­cket är tacksamhet till Sverige. Detta gäller både Danmark och Norge.

Så till sist en ren felaktighe­t i Wallins inlägg. ”Genom att ständigt vara beredd på vargens beteende vann demokrater­na i Finland kriget”. Finland förlorade såväl vinterkrig­et 1939–1940 som fortsättni­ngskriget 1941–1944.

 ?? BILD: NTB/ARKIV ?? Även norrmännen är tacksamma för Sveriges hjälp under kriget genom militär utbildning av de norrmän som flytt till Sverige och inte minst ”svenskesup­pen” som dagligen serverades till 7 000 barn i Oslo, skriver debattören.
BILD: NTB/ARKIV Även norrmännen är tacksamma för Sveriges hjälp under kriget genom militär utbildning av de norrmän som flytt till Sverige och inte minst ”svenskesup­pen” som dagligen serverades till 7 000 barn i Oslo, skriver debattören.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden