Hallands Nyheter

Familjeför­etaget Hinnagårds Mekaniska har fått nya ägare

Vessigebro: Det snart 30-åriga familjeför­etaget Hinnagårds Mekaniska i Vessigebro har genomfört ett generation­sskifte. Anders Frisk från Ulricehamn har köpt bolaget, men tidigare ägaren och grundaren Torbjörn Johansson finns med i kulisserna ett tag till.

- Stefan Johansson stefan.johansson@hn.se 010-471 51 83

Familjeför­etaget Hinnagårds Mekaniska i Vessigebro har alltså fått nya ägare. Det kom flera bud på bolaget, men det var inte förrän det kändes helt rätt som det blev affär. Grundaren och den tidigare ägaren Torbjörn Johansson, 65, har bestämt sig för att växla ner och inom ett år gå i pension ordentligt.

– Jag är ju för gammal nu egentligen, men vi har kommit överens om att jag ska hjälpa Anders i gång så jag arbetar två dagar i veckan. Man vill ju inte bara lämna det heller när man har byggt upp det från scratch, säger Torbjörn Johansson när HN är på besök.

Bolaget startades 1997. Innan dess hade Torbjörn och hans fru Susanne bedrivit ett lantbruk i tio år på gården som i dag huserar verkstaden. Det började i liten skala som en lokal verkstad för lantbrukar­e. Med åren har de växt och i dag säljer de både egenutveck­lade patenterad­e produkter och importerar entreprena­dmaskiner från välkända europeiska tillverkar­e.

– Med tiden har det blivit mer och mer klipphuvud­en, säger Torbjörn Johansson.

Kunderna finns i hela Norden och även i Estland. Enligt den senaste tillgängli­ga årsredovis­ningen från 2022 omsatte bolaget 12,7 miljoner kronor och de gjorde då en vinst på 3,4 miljoner kronor efter finansiell­a poster. Företaget har fyra affärsområ­den: tillverkni­ng av egna produkter, import och förädling av andras produkter, reparation­sjobb ute och inne samt att de specialtil­lverkade produkter.

– Oavsett om det är krig eller om det är corona så växer ju gräset. Så vi är inte så konjunktur­känsliga. Vi har inte märkt av några dippar under de senaste årens kriser, säger Torbjörn Johansson.

Det har även den nya ägaren, Anders Frisk, 44, från Ulricehamn lagt märke till. Och det är en av orsakerna till att han har velat ta över bolaget.

– Jag kommer från en helt

BILD: STEFAN JOHANSSON annan värld än det här. Det vi har gemensamt är entreprenö­rskapet. Jag har haft fem eller sex olika bolag genom åren. Både själv och tillsamman­s med min familj, säger Anders Frisk.

Tidigare har han bland annat drivit Outlet-butiker och jobbat på Rondellenm­askin. Han har också varit konsult med fokus på entreprenö­rer och tillväxtbo­lag.

– Men det har alltid funnits en pågående dialog i familjen om att vi ska försöka hitta ett välskött bolag. Helst med någon form av tillverkni­ng som inte är så säsongsber­oende och har bra produkter och det har vi gjort här, säger Anders Frisk.

I omkring fem år har Anders Frisk letat efter rätt bolag och han har tagit sig en närmare titt på i alla fall tio bolag innan han kände att

Anders Frisk visar upp en av de importerad­e produktern­a.

han hittade rätt. Nu är det full fokus på att sätta sig in i verksamhet­en.

– Huvudet är helt proppfullt med siffror och sådant där. Tanken är att vi ska driva bolaget vidare i samma anda och utveckla det, säger Anders Frisk.

I dag har bolaget fem anställda. Frisk ser dock gärna att de blir fler inom kort.

– Vi skulle behöva bli en 30–40 procent större i omsättning och personal. Då har vi ett riktigt robust företag.

Men det är inte på vilken bekostnad som helst. Det ska vara rätt personal och produkter. Jag tror att det finns potential här, säger Anders Frisk.

Hur ser din vision ut för bolaget om tio år?

– Jag tror att vi kanske är dubbelt så stora som i dag och att vi har en del nya produkter i sortimente­t som ligger väldigt tätt kring det vi har i dag. Sedan får vi se om vi är kvar här eller om vi behöver ha större lokaler. Då kanske vi har byggt något nytt, säger Anders Frisk.

 ?? ?? Anders Frisk från Ulricehamn har köpt Hinnagårds Mekaniska i Vessigebro av Torbjörn Johansson med familj.
Anders Frisk från Ulricehamn har köpt Hinnagårds Mekaniska i Vessigebro av Torbjörn Johansson med familj.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden