Hallands Nyheter

Minskat vabbande i Varberg och Falkenberg 2023

- Henric Holmberg

Varberg/falkenberg: ”Vabruari” är här. För första gången på flera år minskade vabbandet i Sverige i fjol. Varberg och Falkenberg följde strömmen. Nu har Länsförsäk­ringar gjort nya uträkninga­r på hur mycket du förlorar på att vabba.

Efter många år i rad där vabbandet ökade i Sverige, bland annat på grund av covid-19, så bröts trenden i fjol. Antalet vab-dagar minskade från knappt 8,6 miljoner dagar år 2022 till knappt 8 miljoner dagar år 2023, en minskning med knappt sju procent. Det visar statistik från Försäkring­skassan.

– Vab-året 2023 startade på en hög nivå men avslutades lite lugnare. Det ökade vabbandet vid skolstart på hösten som vi sett de senaste åren var inte lika tydligt 2023, säger Charlotte Limé, analytiker på Försäkring­skassan.

Även i Varberg och Falkenberg minskade vabbandet i fjol. Vab-dagarna blev omkring 2 300 färre till antalet i båda kommunerna för 2023 jämfört med 2022. För Varberg motsvarade det en minskning med 4,2 procent och för Falkenberg 6,0 procent.

I Varberg delades det dock ut något mer pengar i ersättning för vab i fjol jämfört med året dessförinn­an.

Kommunerna skiljer sig också något åt när det kommer till förändring­en i hur stor andel av vab-dagarna som tas ut av kvinnor respektive män. I Falkenberg ökade kvinnornas andel av vab-dagarna, medan männens andel ökade i Varberg.

För Sverige i helhet minskade männens uttag av vab-dagar för andra året i rad. Detta då kvinnor tog ut 61,4 procent av vab-dagarna 2023 jämfört med 60,9 procent året innan.

– Sedan år 2009 så har utveckling­en gått mot ett mer jämställt användande av vab varje år. Men de senaste två åren har det gått bakåt för jämställdh­eten, säger

Niklas Löfgren, familjeeko­nomisk talesperso­n på Försäkring­skassan.

Att vabba får konsekvens­er för din inkomst såväl nu som i framtiden. Länsförsäk­ringar har räknat ut hur mycket vabbandet påverkar lön och pension beroende på hur hög inkomst du har.

– Efter 33 480 kronor per månad (2024) i lön påverkas inte ersättning­en för vab vilket gör att pappor, som oftare är den som har högst lön, förlorar mer på att vara hemma. Andra förklaring­ar kan vara att man uppfattar att den som tjänar mest har det viktigaste arbetet. Får familjen fler barn och det pågår under en längre tid får det stor inverkan på kvinnans löneutveck­ling och pension, säger Trifa Chireh, pensionsek­onom på Länsförsäk­ringar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden