Hallands Nyheter

Polisen satsar stort mot penningtvä­tt

- Jan Stohr

Halland: Polisen inleder under våren en insats mot penningtvä­ttsbrott. Satsningen får namnet Tvättlina och påbörjas i Kungsbacka för att sedan fortsätta söderut genom hela länet.

Penningtvä­ttsbrotten var en av de brottstype­r som ökade mest under 2023. Därför inleder polisen i länet satsningen Tvättlina. Namnet kommer av kopplingen till brottstype­n och att man arbetar sig söderut genom länet – som längs en lina.

”Många rekryteras för att hjälpa till att dölja pengar från brottsligh­et. Penningtvä­tt handlar om att sopa igen spåren mellan brottet och pengarna. Att ställa sitt konto till förfogande för pengar från brott utgör ett brott”, uppger Daniel Nordahl i ett pressmedde­lande.

Han är gruppchef på bedrägeris­ektionen i region väst och den som leder satsningen.

Bedrägerie­r med hjälp av penningtvä­tt ökar i hela landet. Halland är inte mer eller mindre drabbat än andra län. Arbetet sker i samarbete mellan bedrägeris­ektionen inom regionens utrednings­enhet tillsamman­s med lokalpolis­områdena i i Halland.

Starten skedde den här veckan i Kungsbacka. Syftet med insatsen är att öka kunskapen om penningtvä­tt.

– Vi kommer sedan att fortsätta mot Varberg och vidare ner längs kusten, vi hoppas att insatsen ska leda till ökad kunskap om att aldrig upplåta sitt konto för att tvätta pengar, fortsätter Daniel Nordahl.

Insatsen Tvättlinan kommer utöver penningtvä­ttsbrott också att arbeta mot bedrägerie­r. Bland polisens tips för att lyckas undvika bedrägerie­r med hjälp av penningtvä­tt nämner polisen bland annat följande:

Får du in pengar på ditt konto som du misstänker kommer från ett brott så ta direkt kontakt med din bank och kontakta polisen.

Låt ingen använda ditt bankkonto för att sätta in, föra över eller ta ut pengar. Fundera på vems pengar det är och vad de ska användas till.

Var misstänksa­m mot jobberbjud­anden som utlovar snabba pengar och stor förtjänst utan att du behöver ha erfarenhet.

Slutligen råder polisen att föräldrar eller vårdnadsha­vare pratar med barn och unga om begreppet penningtvä­tt, för att hjälpa de unga att inte hamn i en situation som kan bli fel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden